Iz Srbije otišlo 100.000: "Srbija školuje, oni doprinose drugima"

Samo prošle godine otišlo je 100.000 radno sposobnih radnika Srbije, među kojima prednjače lekari i medicinski tehničari, vozači, zavarivači, keramičari.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2018.

13:50

Iz Srbije otišlo 100.000:
Foto: Thinkstock

Ovaj podatak iznela je Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Ona napominje da srpski radnici više ne odlaze samo u države Zapadne Evrope, već posao nalaze i u državama bivše Jugoslavije, a kao primer navodi da je samo u Sloveniju prošle godine otišlo više od 60 odsto radnika propale staklare u Paraćinu.

Prosečna plata u Srbiji, prema podacima Eurostata, je među najnižima u Evropi, što znači da svakako jedna od mera koje država mora preduzeti jeste da se ona poveća. Naime, jedini način da se radna snaga zadrži u Srbiji jeste prvenstveno plata, odnosno njena visina. Sve dok je prosečna neto plata veća i u nekim državama regiona, kvalifikovani radnici će odlaziti, a radna mesta u Srbiji ostajaće prazna, piše Dnevnik.

"Mi smo svuda u Evropi vrlo tražena i cenjena radna snaga. Čak i na Balkanu. Naši radnici često odlaze u Sloveniju da rade, dobili su odlične plate. Biće katastrofalno ukoliko kao društvo nešto ne učinimo i ne sprečimo da naši radnici odlaze u inostranstvo. To će biti katastrofalno i za srpsku ekonomiju i celokupno srpsko društvo, jer Srbija izdvaja veliki novac za školovanje ljudi, a oni će za doprinose privredi i društvu neke strane države", istakla je Ranka Savić dodajući da srpski radnici više neće da budu samo jeftina radna snaga već žele da rade i pristojno zarade.

Podsetimo, ministar za rad Zoran Ðorđević najavio je da će od 1. januara biti formiran tim eminentnih ljudi koji bi trebalo da pomogne vladi predlažući mere, kako bi mladi ostajali u zemlji, ali i kako bi se oni koji su otišli vratili u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: