"Za Srbiju veoma važan izlazak na more"

Rekonstrukcija barske pruge biće nastavljena, a italijanske kompanije zainteresovane su da učestvuju u modernizaciji železničke infrastrukture u našoj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

11:45

Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

To je izjavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je održala sastanak sa predstavnicima italijanskih železnica u okviru konferencije "Gradimo zajedno: Srbija, Italija i Crna Gora".

Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 italijanskih kompanija zaniteresovanih za ulaganja u Srbiji, kao i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo i ambasador te zemlje u Crnoj Gori Luka Zelioli.

"Imali smo sastanak o ulaganju u rekonstrukciju železničke mreže odnosno Koridoru 11 i pruzi Beograd - Bar", kazala je Mihajlovićeva novinarima posle sastanka.

Podsetila je da je deo barske pruge kroz Srbiju već rekonstruisan, a reč je o 77 kilometara od Resnika do Valjeva, navodeći da je to bila prva rekonstrukcija te pruge u poslednjih 40 godina.

"Ali, to nije dovoljno, moramo da nastavimo rekonstrukciju te pruge i to je jedna od mogućnosti važna za regionalno povezivanje i italijanske kompanije su zainteresovane da nam pomognu". Mihajlovićeva je naglasila da je za Srbiju veoma važan izlazak na more i Luku Bar.

Za rekonstrukciju preostalog dela pruge od Valjeva do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom postoji studija izvodljivosti, ali nedostaje projektno-tehnička dokumentacija i sredstva za finansiranje.

Mihajlovićeva je rekla da u Srbiji još dosta treba da se uradi na unapređenju železničke infrastrukture i da Srbija može od italijanskih železnica dosta da nauči po pitanju novih tehnologija.

Podsetila da su u Srbiji aktuelni infrastrukturni projekti vredni 16 milijardi evra i da je jedan od najznačajnijih izgradnja brze pruge Beograd - Budimpešta.

Italijanske kompanije, inače, u Srbiji zapošljavaju više od 25.000 ljudi, navela je ministarka i izrazila očekivanje da će italijanske infrastrukturne kompanije mnogo više ulagati u našu zemlju u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: