Velika novina - putarina i na srpskim magistralama?

Ukoliko zaživi ideja "Puteva Srbije", mogla bi da počne da se naplaćuje i vožnja srpskim magistralama.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

08:11

Velika novina - putarina i na srpskim magistralama?
Foto: Thinkstock

Doduše, samo za "teškaše", kamione teže od 12 tona, pišu Večernje novosti.

Ovaj scenario navodi se u Dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine. Uvođenje putarine i na državnim putevima prve B kategorije moralo bi najpre da odobri nadležno ministarstvo.

U prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama. U drugoj fazi, putari bi namet obračunavali i kamionima težim od 3,5 tone. Ideja naplatnog sistema već postoji.

Putari od ove mere očekuju najpre - povećanje prihoda. Ali veruju da bi putarina na ovim pravcima preusmerila saobraćaj teških vozila na auto-puteve i tako povećala bezbednost saobraćaja.

Dinamika otvaranja novih naplatnih stanica zavisi od izgradnje novih puteva. Ako se može verovati strategiji, tokom ove godine otvoriće se 22 nove naplatne stanice. I to od Niša do granice sa Makedonijom 12, šest od Niša do bugarske granice i četiri na potezu od Obrenovca do Požege.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: