"Uskoro gotov i Žeželj, do centra NS za 45 min"

Premijer Srbije rekao je, na oproštajnoj pres-konferenciji, da su u toku najveći infrastrukturni radovi u Srbiji, zbog čega je ponosan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

10:40

Foto: Screenshot

Kako je rekao, posebno je ponosan na ono što je urađeno u putnoj i železničkoj infrastrukturi.

“Otvaramo najteže radove za nas. Radovi na pruzi Beograd - Stara Pazova biće gotovi u roku od godinu dana, kada i Žeželjev most”, rekao je Vučić, pokazujući na grafikonima izvedene radove na Koridorima.

Prema njegovim rečima, tako će za godinu dana i nešto, za 40 ili 45 minuta moći vozom da se stigne od Beograda do centra Novog Sada.

Najavio je i da će krajem 2019. godine biti gotova kompletna pruga do Budimpešte, što je dogovoreno sa kineskim partnerima, a da će pruga Beograd - Subotica od dana polaganja kamena temeljca biti završena za najviše dve i po do tri godine.

"Počećemo da gradimo krajem oktobra ili početkom novembra, a krajem 2019. ćemo imati kompletnu prugu što se srpskog dela tiče prema Budimpešti", rekao je on.

Vučić je dodao da će se deo od Čačka do Pojata raditi najbrže što je moguće "ključni auto put za Srbiju", koji spaja istok i zapad zemlje. Poručio je da će kao predsednik Republike istrajavati na izgradnji auto-puta Niš- Priština, jer, kako je objasnio, osim što će to povezati na desetine hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, istovremeno omogućiti građanima da odlaze u banje u južnu Srbiju, ali i investitorima da u tom kraju ulažu novac.

"Razgovaramo sa različitim investitorima da to rešimo. Gledamo i kako bi do Sarajeva mogli najbrže da dođemo. Ovo sam ja crtao... Postoji spor u BiH da li auto-put treba da ide preko Rogatice ili Prače, ali to je njihova stvar, za nas je važno da se spojimo sa Višegradom i onim što nam je Kusturica ostavio. Andrićgradom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: