Malo im 17 ha, auto-gigant nam gradi drugu fabriku

Kinesko-francuska kompanija Meita, koja pravi fabriku u Bariču za proizvodnju delova za automobile i motore, kupiće još jednu parcelu od 17 hektara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Sa postavljanja kamena temeljca (Foto: Tanjug)
Sa postavljanja kamena temeljca (Foto: Tanjug)

Pročitajte i:

Vučić: Kinezi prave čudo u našoj Srbiji/ FOTO

Kompanija kupuje novu parcelu kako bi u drugoj fazi tog projekta mogla da napravi drugu fabriku, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Već danas su obezbedili bankarsku garanciju kojom potvrđuju kupovinu tog placa”, rekao je Mali novinarima tokom obilaska gradilišta.

Meita je već kupila parcelu od 17 hektara tako da će ukupno imati 34 hektara za dve fabrike. Vlada Srbije je donela odluku da se proda još jedna parcela od 17 hektara u Industrijskoj zoni u Bariču.

Mali je naglasio da su Kinezi tako potvrdili da će realizovati drugu fazu projekta i da će pored 770 radnika u prvoj fazi ukupno zaposliti 1.400 ljudi. On je dodao da će Kinezi odmah nakon završetka prve faze započeti drugu fazu.

“Ovde je bila livada u aprilu, investicija je ukupno vredna 60 milina evra i probna proizvodnja kreće već krajem januara, a u martu i aprilu se očekuje pun kapacitet”, naveo je Mali.

Rok za izgradnju prve fabrike je jul 2017. godine, a radovi su počeli u aprilu ove godine, kada je kamen temeljac položio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Izgradnja Meite je simbol ekonomskog oporavka ne samo Beograda već i cele Srbije”, istakao je Mali.

On je rekao da će sva prozvodnja ići u izvoz i da je ta fabrika pravi primer kako se privlače investitori i zapošljavaju novi ljudi.

“Fabrika Meita je kruna našeg napora da Obrenovac oporavimo od poplava 2014. Pravi primer da kopiramo to i u drugim delovima grada, pošto imamo slobodno zemljište i u Lazarevcu, Mladenovcu i Surčinu i drugi deo slobodne zone na Paliluli”, kazao je Mali.

Gradonačelnik je rekao da će to biti prva nova proizvodna fabrika u poslednjih 11 godina u Beogradu. On je dodao da će Tehnička škola u Obrenovcu moći da šalje učenike na praksu i da će to biti prvi primer dualnog obrazovanja u Srbiji.

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove poput Renoa, Forda, BMW i Dajmlera.

U prvoj fazi, do kraja 2018, planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu oko 40 miliona evra, dok je u drugoj, do kraja 2022, planirana investicija od 20 miliona evra u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

Memorandum o razumevanju o investiranju kineske Meita grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu potpisan je u novembru 2014. u Vladi Srbije. Meita grupa ima fabrike u Francuskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Kini i Indiji.

strana 1 od 290 idi na stranu