Veliki rizici za srpsku ekonomiju i u 2016.

Beograd -- Rezultati ostvareni u 2015. godini u pogledu makroekonomskih trendova u Srbiji su bolji nego što je očekivano i inicijalno planirano.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ekonomista Saša Ranđelović je rekao da je u tekućoj godini ostvaren znatno manji fiskalni deficit nego što je to bilo planirano.

"Snažno fiskalno prilagođavanje se ocenjuje kao pozitivno", rekao je Ranđelović na predstavljanju novog broja biltena Kvartalni monitor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Time je, prema njegovim rečima, obavljen samo deo potrebnih "zahvata" za potpunu maksimalnu stabilizaciju.

"Naš ciljani deficit u naredne dve godine je negde ispod 2,5 odsto BDP i u srednjem roku jedan odsto. Čini mi se da postoji potreba da se sa ovim prilagođavanjem nastavi i u 2016. i 2017. godini", rekao je Ranđelović.

Ranđelović smatra da su najveći izazovi za 2016. godinu nastavak fiskalne konsolidacije, racionalizacija javnog sektora u smislu broja zaposlenih, i pre svega, rešavanje problema preduzeća.

"I pored prilagođavanja koje je napravljeno 2015. godine, postoje potencijalni veliki rizici koji bi mogli da proizađu ukoliko se status ovih preduzeća ne bude rešio", rekao je Ranđelović.

Upitan o smanjenju broja zaposlenih, on je kazao da je to važna odluka i da što se tiče dinamike, odnosno potrebe da se to prilagođavanje završi u prvoj polovini naredne godine, sama činjenica da postoji aranžman sa MMF-om povećava šanse da se tako nešto i dogodi, ali ne predstavlja apsolutnu garanciju .

Ranđelović je ocenio da su ostvareni značajni rezultati i napredak u pogledu smanjenja sive ekonomije i da je ove godine ostvareno dodatnih prihoda oko 40 milijardi dinara.

To je značajan efekat i spuštanje sive ekonomije na nivo koje imaju neke druge zemlje, a moglo bi postoji prostora za duplo veće prihode, naveo je ekonomista.

strana 1 od 309 idi na stranu