Sertić: Nikada veći potencijal

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić rekao je da Srbija ima više nego ikada potencijale za razvoj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je rekao, Srbija je pokazala da je dostojna da bude u relativno kratkom roku članica EU, barem po standardima koje treba da usvoji i po nameri političkih lidera da ih implementiraju u kompletno zakonodavstvo zemlje.

Sertić, koji je prisustvovao panel diskusiji "Novi početak prema Briselu - Srbija na putu ka Evropskoj uniji", u organizaciji Foruma Srbija Nemačka i nemačkog Saveta za spoljnu politiku u Berlinu, kazao je da je u prošloj godini zabeleženo značajno povećanje ekonomske razmene između Nemačke i Srbije, koja je prešla četiri milijarde dolara, što je posebno dostignuće u vreme krize.

Odnosi su, prema njegovim rečima, znatno bolji nego pre nekoliko godina, a mogućnosti za proširenje saradnje su značajno veće pogotovo za potencijal nemačke privrede.

Sertić je preneo da je na sastancima, koje je srpska delegacija danas imala u Berlinu, mogao čuti da su privrednici zadovoljni i da kažu da nikad do sada nisu čuli jednog srpskog premijera koji je toliko operativan i konkretan u svojim zahtevima da se reše stvari u veoma brzom i kratkom roku.

S tim u vezi je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić imao, ovog meseca, sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na kojem je mogao čuti konkretne stvari, i da su privrednici sada konstatovali da je uradio sve što je tada bilo dogovoreno.

"To je za nih jedna potpuno nova paradigma Srbije i politike prema biznisu, ali i kompletnog ponašanja u Srbiji", rekao je Sertić u izjavi Tanjugu.

"Ono što se može videti iz analitike vezano za izvoz robe iz Srbije ka Nemačkoj upravo jeste to da najveći deo robe proizvode nemačke firme u Srbiji, da su zadovoljne sa uslovima rada, da imaju stručnu radnu snagu, sve što je potrebno da mogu da sprovedu svoju proizvodnju", objasnio je on.

Sertić je rekao da je na sastancima u Berlinu, na kojima je delegaciju iz Srbije predvodio premijer, mogao čuti komentare nemačkih privrednika koji posluju u Srbiji, od kojih je najveći broj hvalio uslove poslovanja. Takođe je ukazao i na istraživanje sprovedeno u Srbiji, prema kojem je 92 odsto nemačkih privrednika reklo da bi ponovo pokrenulo svoje poslovanje u našoj zemlji.

Nemačka i Srbija imaju dugotrajne ekonomske odnose, koji sežu daleko u prošlost, ali je sada drugačija atmosfera da može na daleko širem polju da se radi uz uključenje daleko većeg broja kompanija i zato smo imali načelno razgovore kako ideju poslovanja u Srbiji da proširimo na druge nivoe, kazao je Sertić.

strana 1 od 418 idi na stranu