Mogu li JP da postanu profesionalna

Ministar Saša Radulović kaže da je cilj ministarstva privrede da uvede principe korporativnog upravljanja i da se profesionalizuje rad javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.10.2013.

10:51

Default images

On je u Privrednoj komori Srbije na sastanku o unapređenju korporativnog upravljanja rekao da se želi da se najbolja praksa iz privrede prenese u javni sektor i javna preduzeća uključujući i ona u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Samo uvođenjem profesionalizacije zasnovane na transparentnom korporativnom upravljanju možemo da rešimo nagomilane probleme u tim preduzećima, naglasio je ministar Radulović. Prema njegovim rečima, stanje "ličnih karti" javnih preduzeća pokazuje na koliko niskom nivou je upravljanje javnim sektorom u Srbiji.

Radulović je dodao i da Medjunardona finansijska korporacija (IFC) može takođe da bude partner u realizaciji profesionalizacije javnog sektora.

On je kazao da će ministarstvo takođe podsticati i dalji razvoj korporativnog upravljanja u privatnom sektoru.

Da bi se ti ciljevi ostvarili, neophodno je organizovati obuke iz oblasti korporativnog upravljanja u saradnji sa poslovnim udruženjima i akademskim ustanovama vodeći se principima korporativnog upravljanja OECD.

"Razmatramo i da država kao regulator odredi sadržaj i administrira konačni ispit, a da kvalifikovane institucije sprovode obuku", rekao je ministar.

Korporativno upravljanje je skup pravila i ponašanja koja odredjuju kako se upravlja privrednim društvima i kako se ona kontrolišu.

Ministarstvo će, takodje, podsticati dalji razvoj korporativnog upravljanja i u privatnom sektoru, dodao je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: