Cvetković zabrinut: Porašće nam dug

Beograd -- Bivši premijer Mirko Cvetković kaže da će predloženi rebelans ovogodišnjeg budžeta u narednom periodu izazvati veliku inflaciju.

Izvor: Beta
Podeli

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da rebalans predviđa znatno povećanje rashoda i da će povećanje PDV smanjiti kupovnu moć i plate i da rebalans ne predstavlja nikakav zaokret već ide u sasvim pogrešnom pravcu.

"Rebalans budžeta predvidja da se rashodi značajno povećaju čak na mesečnom nivou, posledica toga je povećanje deficita što će dovesti do porasta javnog duga", kazao je Cvetković, koji je poslanik Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, najave o nekoj srećnoj budućnosti u narednoj godini zapravo će predstavljati pad životnog standarda sa ovakvim pristupom javnim finansijama.

"Očekuje se da će inflacija biti izuzetno visoka", dodao je Cvetković.

Kako je naveo, činjenica je da rebalans budžeta predvidja da će svakog narednog meseca rashodi u proseku biti za 20 odsto veći nego u prosečnom mesečnom periodu od januara do jula.

Cvetković kazao je da je ideja da se ukinu parafiskalni nameti dobra i da će privreda od toga imati koristi, ali da je pitanje da li iza toga stoji neka stvarna suština što će se tek videti u narednom periodu.

Vesti

strana 1 od 9369 idi na stranu