Zlato će spasiti ekonomiju Srbije

Ukoliko bi se aktiviralo desetak ležišta rude u RTB Bor, koja je neophodno obuhvatiti dodatnim istraživanjima, bilo bi moguće učetvorostručiti proizvodnju zlata

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

17:44

Default images

To bi, prema trenutnoj ceni na njujorškoj robnoj berzi, vredelo oko milijardu dolara, ocenjuje analitičar David Đumić.

Visoka cena nafte, niske realne kamatne stope i stalno prisutan strah od dužničke krize u Evropi, neki su od faktora koji utiču na rast cena zlata, kaže Đumić.

On dodaje da je upravo zato ulaganje u zlato sve sigurnija investicija, pogotovo u situaciji kada valute nemaju zlatnu podlogu. Kako je zlato jedno od najvećih naših prirodnih bogatstava, "upravo je to šansa da ulaganjem u proizvodnju bakra i zlata ostvarimo zaradu". Đumić je istakao i da kada budu završena sva postrojenja za veću i čistiju proizvodnju bakra i zlata, postoji realna šansa da se zlato delom iskoristi za stabilizaciju dinara, a delom proda na svetskom tržištu i tako dobijena sredstva počnu da se koriste namenski za oživljavanje srpske privrede. Isto važi i za bakar i srebro, što bi omogućilo da Srbija konačno izađe iz višedecenijske ekonomske krize.

"Zlato je jedno od najvećih naših prirodnih bogatstava i ni po koju cenu se ne sme propustiti prilika da, uz pomoć ovog plemenitog metala, ostvarimo vrlo ozbiljnu akumulaciju", naveo je Đumić.

Đumić je precizirao "da je u obnovljenom rudniku Lece, kod Medveđe, otrkiveno nalazište koje ima i do 250 grama zlata u toni olovnog koncentrata ili nekoliko puta više nego u svetskim rudnicima sa isplativom eksploatacijom".

"Takođe u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB) očekuju da će, uz pomoć nove Topionice, koja bi počela sa radom 2014, uspeti proizvesti oko dve tone zlata, samo iz postojećih rudnika u Boru i Majdanpeku a ako se tome doda ruda i iz drugih ležišta, zlata bi moglo da bude i duplo više", kaže on.

Inače, ranije se iz mulja elektrolize bakra u Boru godišnje proizvodilo 3,5 tona zlata, a još tona dobijala se iz drugih ležišta, podseća on. Procenjuje se da investitori poseduju oko 16 odsto ukupnih rezervi, a za očekivati je permanentni porast tih ulaganja, što samo po sebi prouzrokuje dalji rast cene.

"Takođe, na rast cena značajno utiču ekonomije u usponu, poput Indije koja je 2010. uvezla 43 metričke tone zlata za proizvodnju nakita. To je prouzrokovalo novi skok cena, a i kinesko tržište, drugo po veličini, takođe je u porastu, a očekivanja govore da će Kinezi dvostruko povećati svoja ulaganja u plemeniti metal, kako bi, između ostalog, pokušali zauzdati rastuća inflatorna kretanja", naveo je Đumić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: