Zovemo PejPal ili potkradamo državu

Beograd -- Odluka Vlade da se ubuduće ne carini roba čija vrednost ne prelazi 70 evra, bi mogla da bude uklanjanje poslednje prepreke za dolazak u Srbiju PejPala.

Izvor: Politika
Podeli

U Upravi carina kažu da inicijativa da se taj limit poveća nije nova i da je do pre nekoliko godina on iznosio 100 evra.

"Sada je to 25 evra za robu koja se kupuje u inostranstvu i ukoliko se donese propis o tome da se ne carini roba vrednosti do određene, mi ćemo ga primenjivati, jer smo izvršno telo koje sprovodi odluke", rekli su u Upravi carina.

Da je privlačenje PejPala cilj povećanja limita za necarinjenje, potvrđuje dosadašnja praksa kupovine posredstvom Interneta. Ukoliko se ovog trenutka na globalnoj mreži pazari i naruči nešto skuplje od 25 evra, platiće se i troškovi carinjenja. Tako komplet knjiga, kompakt diskova ili komad garderobe koji vrede 100 dolara, dok stignu na kućnu adresu, koštaće barem još toliko.

I dok se čeka na povećanje vrednosti robe koje se ne carini, u Srbiji još ne postoji način da se na globalnoj mreži pazari kao u celom zapadnom svetu. Za to vreme, čak i građani okolnih zemalja, poput Hrvatske ili Mađarske, imaju mogućnost da koriste usluge PejPala i da bez ikakvih problema plaćaju robu koji kupuju na veb sajtovima. Srbija je tako i dalje na „crnoj listi”, pa su zbog toga srpski kupci uskraćeni i za mogućnost kupovine na „I beju”, najvećoj virtuelnoj prodavnici na svetu.

Osim toga, Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu, nedavno je izjavila da je veliki problem to što se građani Srbije prilikom kupovine preko Interneta suočavaju sa neodgovarajućom carinskom procedurom, odnosno niskim limitom za uvoz i izvoz robe.

U Upravi za digitalnu agendu kažu da su do sada uradili sve što su mogli kako bi PejPal došao u Srbiju i da sve dalje zavisi od njihove poslovne politike jer "ne možemo mi njih da dovodimo, već će oni sami o tome doneti odluku".

Nisu, međutim, svi zadovoljni zbog mogućeg povećanja limita za carinjenje robe. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, smatra da ovakva odluka neće biti dobra po našu proizvođačku industriju, niti po našu ekonomiju.

"Gotovo 90 odsto Internet prodaje, pa i ova mera, služe za utaju carine. Jer, takva odluka će omogućiti da se u malim tranšama uvoze beskonačno velike količine robe koje neće biti ocarinjene. Tako je i Nekerman radio preko kataloške prodaje do pre nekoliko godina i ovo me podseća na tu priču", kaže Knežević, podsećajući i na paragrafe međunarodnih propisa.

On upozorava da "prema važećim pravilima u svetu, nije moguće obavljati trgovinu ukoliko firma nije registrovana u domicilnoj zemlji, odnosno u onoj u kojoj prodaje robu. Ako vrednost za necarinjenje robe bude podignuta na 75 evra, to znači da ćete u četiri tranše nekome moći da pošaljete robu u vrednosti od 300 evra".

strana 1 od 395 idi na stranu