Uz privredni rast moguće veće plate

Beograd -- Ukoliko se ostvari značajno veći privredni rast, u javnom sektoru bi moglo doći do povećanja zarada u nekom procentu, kaže premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Novosti
Podeli

On dodaje i da se priča o mogućnosti povećanja zarada u javnom sektoru u ovoj godini loše tumači kao odustajanje od programa sa MMF i naglašava da Vlada "u potpunosti stoji iza svih elemenata sporazuma koji imamo sa Fondom".

Govoreći o otvorenom pitanju usklađivanja penzija od aprila naredne godine, premijer objašnjava da je Vlada imala dve opcije. "Prva je bila da se penzije usaglašavaju sa zaradama, a druga da se indeksiraju u odnosu na rast cena na malo. Mi smo se opredelili da to bude usklađivanje sa rastom zarada u javnom sektoru. Na taj način se država postavlja isto prema svima koji dobijaju primanja iz budžeta", kaže on.

Cvetković navodi da su "za maj ostavljeni pregovori jer još nije jasno definisano da li, u ovom slučaju, u javni sektor ulaze i državna preduzeća, ili samo administracija, prosveta i zdravstvo. Ovoj ideji smo najbliži, jer javni sektor je, ipak, pod našom kontrolom. U narednih nekoliko godina trošak penzija će iznositi oko 10 odsto BDP, kao što je dogovoreno sa MMF".

Privredi 1,3 milijarde evra

Uskoro će privredi, kroz povoljne kredite, biti dostupno oko 1,3 milijarde evra zahvaljujući novim merama koje su zajednički pripremile Vlada Srbije i Narodna banka, kaže predsednik Vlade Mirko Cvetković i navodi da je u pitanju "potpuno novi set ekonomskih, ovoga puta monetarnih mera, koje u ovoj godini mogu da pomognu privredi da lakše funkcioniše". "Pokazalo se, naime, da je tražnja robe i usluga definitivno pala. Potrebna su zato dodatna sredstva koja će biti na raspolaganju privredi. Zato smo u prethodnih mesec dana intenzivno sarađivali sa Narodnom bankom Srbije na projektu koji podrazumeva smanjenje obaveznih rezervi za poslovne banke koje su spremne da obezbede veće plasmane privredi. S druge strane, Vlada je i ove godine donela program subvencionisanog kreditiranja građana i privrede", kaže on.

Premijer je objasnio da se Vlada opredelila za usklađivanje penzija sa rastom zarada u javnom sektoru u narednih 18 meseci, procenivši da je taj period dovoljen da se saniraju posledice posle "dvogodišnjeg statusa zamrznutih penzija". On je podsetio i da se ovo usaglašavanje vrši tri puta, na svakih šest meseci, a poslednje će biti kada prođu izbori.

Država treba i mora da podrži nacionalnu valutu, kaže premijer Mirko Cvetković i dodaje da je "potrebno vreme da bi se promenio loš odnos prema dinaru. koji datira od pre dvadesetak godina. Mislim da je potrebno vremena da se taj odnos promeni, ali je jasno da država treba i mora da podrži svoju nacionalnu valutu".

Predsednik Vlade smatra da treba preispitati odluku o državnom subvencioniranju kredita u evrima i "okrenuti se paketima poslovnih banaka koji su namenjeni kreditiranju u dinarima". Cvetković je istakao i da će građani imati veće poverenje u domaću valutu kada inflacija ne bude šest već dva procenta.

"Pri tom, ne može se reći da je kurs nestabilan. Kako da neka država ima inflaciju jedan odsto, a druga šest odsto i da obe zemlje imaju stabilan kurs. Ako se vratite u vreme kada je kurs evra bio 77 dinara, a danas je 100 dinara, shvatićete da je upravo ta razlika procenat inflacije koja je zabeležena u tom periodu", dodaje on.

"Slabljenje kursa dinara su najviše osetili građani koji su se zaduživali u evrima, a plate primaju u dinarima, i u tom smislu im pada kupovna moć. Kod onih koji nemaju to zaduženje, kupovna moć ne zavisi od kursa, već od kretanja cena", ukazao je predsednik Vlade.

strana 1 od 226 idi na stranu