NBS uskoro o zahtevu Moskovske

Narodna banka Srbije (NBS) odlučiće iduće nedelje da li će Moskovskoj banci dati licencu za rad u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

12:52

Default images

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da je Moskovska banka dostavila svu dokumentaciju koja je NBS potrebna da bi odlučivala o izdavanju licence.

Ako dobije dozvolu NBS, Moskovska banka će biti prva banka sa ruskim kapitalom u Srbiji. Ta banka je krajem prošle godine od NBS zatražila licencu za poslovanje u Srbiji, a u novembru 2006. godine dobila je dozvolu za kupovinu 25 odsto akcija beogradske Agrobanke.

Ruska banka je odustala od te kupovine jer je cena akcija Agrobanke značajno porasla za nekoliko meseci, koliko je trajao postupak od dostavljanja zahteva NBS do dobijanja saglasnosti za preuzimanje manjinskog paket akcija Agrobanke.

Moskovska banka ima rejting 3B minus i u većinskom je vlasništvu grada Moskva, koji ima udeo od 59,9 odsto. Ta banka ima vlasničko učešće u kompanijama koje su uglavnom u većinskom državnom vlasništvu, a bave se poslovima iz oblasti naftne industrije i saobraćaja.

Magazin Bankar piše da je Moskovska banka već zakupila poslovni prostor u Beogradu i izabrala predsednika upravnog odbora buduće banke. Direktor Odeljenja Moskovske banke za finanijske institucije Aleksandar Komarov je izjavio da očekuje da će ta banka već za nekoliko dana dobiti grinfild licencu za rad u Srbiji i zvanično krenuti u osnivanje.

Taj magazin dalje navodi da "politika ide na ruku ideji dolaska ruskih banaka na srpsko tržište. One bi povoljno uticale na privredu koja stremi Rusiji, ali postojeće banke ne bi bile zadovoljne ako pridošlice dobiju 'specijalan tretman'". Najslađi kolač koji bi mogle dobiti ruske banke ako dođu u Srbiju jesu poslovi s NIS-om i Srbijagasom, kompanijama čiji je poslovni prihod prošle godine zbirno iznosio više od 303 milijarde dinara.

Za sada se nagađa i da bi Gazprombanka mogla kupiti Univerzal banku, koja ima prilično razvijenu mrežu ekspozitura, što bi značilo da ne žele da se bave isključivo poslovima s privredom, kao što se prvi mah mislilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: