Akcija "Beka" vredi najmanje 270 €

Beograd -- Tržišna vrednost jedne akcije "Beka" iznosi najmanje 270 evra smatra Zlatko Kunštek, predsednik UO Udruženja akcionara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik upravnog odbora Udruženja akcionara beogradske konfekcije "Beko" Zlatko Kunštek poručio je danas akcionarima "Beka" da tržišna vrednost jedne akcije te firme iznosi 270 evra i da akcionari ne bi trebalo da prodaju svoje akcije ispod te cene, ukoliko se pojave zainteresovani kupci.

"Dugim trajanjem stečajnog postupka i namernim iscrpljivanjem finansija i strpljenja stvoreni su akcionari koji su postali laki plen moćnih tajkuna", rekao je u izjavi Tanjugu Kunštek.

Prema njegovim navodima, prosečnom akcionaru koji ima oko 80 akcija i čije akcije vrede oko 21.600 evra nude se veoma mali iznosi i brza isplata bez objašnjenja da je vrednost akcija viša.

Kunštek tvrdi da imovina "Beka" vredi najmanje 140 miliona evra kao i da se organizovanjem zajedničkog paketa akcija, i prodajom na berzi može postići veća cena. U Udruženju akcionara "Beka" okupljeno je 4.537 akcionara i oni su vlasnici 60 odsto ukupnog kapitala tog akcionarskog društva.

U tom Udruženju objašnjavaju da prema Zakonu o stečajnom postupku nakon što se stečajni postupak okonča i obavi završna deoba, preostali višak deobne stečajne mase preda se akcionarima ili vlasnicima, nakon čega bi "Beko" izašao iz stečaja, formiralo se novo akcionarsko društvo i upisalo u Centralni registar.

Plan akcionara je da se posle toga održi osnivačka skupština novog akcionarskog društva i uradi nova procena kapitala, i organizuje prodaja zajedničkog paketa akcija "Beka" na berzi.

Preduzeće "Beko" nalazi se u stečaju od 2003. godine i do sada je od prodate imovine prihodovano do 66 miliona evra.

Vesti

strana 1 od 9219 idi na stranu