Srbija

Utorak, 02.08.2016.

14:06

KG-Batočina auto-putem ali samo do 100 km/h FOTO

Deonica od šest kilometara auto-puta od Kragujevca do Batočine, u četiri trake, puštena je danas u saobraćaj.

Izvor: Beta

KG-Batočina auto-putem ali samo do 100 km/h FOTO
Foto: Vlada Srbije

Na tom delu, kod petlje Gradac, vozila sada saobraćaju na sve četiri trake, odnosno otvorena je postojeća leva traka i obnovljena je desna na kojoj se ranije saobraćaj odvijao dvosmerno.

Preostalo je da se završe još dve deonice na tom auto-putu od 3,7 kilometara i kroz Batočinu u dužini od pet kilometara, a resorna ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će za te radove iz budžeta biti izdvojeno oko 1,6 milijardi dinara.

Mihajlovićeva je odgovarajući na pitanja novinara rekla da se turistička i građevinske sezona uvek preklope i da je ministarstvo ove godine učinilo sve da na auto-putu bude najmanje radova, već samo radovi na održavanju koji su neophodni.

Ministarka je rekla da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu i da za to ima novca. Navela je da je završeno 150 kilometara auto-puta i da će ove godine biti obnovljeno 200 kilometara puteva.

"Kad je reč o putevima, uvek može brže i bolje, ali trudili smo se u prethodne dve godine da pokrenemo sve projekte. Ne postoji projekat koji nismo ubrzali najviše moguće", navela je Mihajlovićeva.

"Imamo na auto-putu dva i po miliona vozila više u 2016. u odnosu na prethodne godine, zato što završavamo Koridor 10", rekla je Mihajlovićeva.

Ona ističe da, na primer, regionalni putevi mogu da se popravljaju samo leti i da ima dosta faktora, kao što su vremenski uslovi, koji utiču na radove.
Foto: Vlada Srbije
Ona je napomenula da se ranije često dešavalo da se uzimaju krediti, a da nema projektne dokumentacije, tako da je uvek bilo kašnjenja na početku, što je i kasnije, tokom njenog mandata, usporavalo projekte.

Ona je dodala da je turizam velika mogućnost Srbije, a osnovni preduslov za njegov razvoj je infrastruktura.

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobanjk je rekao da je auto-put Kragujevac–Batočina važan jer spaja taj grad s Koridorom 10, to jest s auto-putem Beograd–Niš.

"Danas smo otvorili deonicu dugu šest kilometara, a do sada je urađeno devet. Do 2014. je na ovih šest kilometara bila urađena leva traka auto-puta, ali sada smo završili i obnovu desne trake. Taj put sada neće morati da se radi u narednih 20 ili 30 godina", kazao je Drobnjak.

Kako je rekao, ostalo je da se završi 3,7 kilometara na izlazu iz Batočine ka Kragujevcu i sada se radi projektno-tehnička dokumentacija i preostalih pet kolometara od Batočine do Koridora 10.

Drobnjak je rekao da će najkasnije do oktobra ili novembra 2017. godine biti završen ceo auto-put Kragujevac–Batočina.
Foto: Vlada Srbije
On je dodao da to nije klasičan auto-put pošto nema zaustavne trake, odnosno ima po dve vozne trake i da je maksimalna dozvoljena brzina 100 kilometara na sat.

Drobnjak je pohvalio izvođača radova - Puteve Kragujevac.

On je kazao da će ove godine biti završena rehabilitacija 200 kilometara puteva u Srbiji.

Na izgradnji deonice koja je danas otvorena radilo je Preduzeće za puteve Kragujevac.

Obilasku deonice prisustvovali su i načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić i predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

21 h

Podeli: