Hoće li se raditi nedeljom u Crnoj Gori?

Vlada Crne Gore je odbacila inicijativu Unije slobodnih sindikata (USS) koja je tražila da se odbiju svi predlozi koji se tiču ukidanja neradne nedelje.

Izvor: Dan
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, xload
Ilustracija: Depositphotos, xload

U informaciji Vlade navodi se da je USS u martu ove godine pokrenula elektronsku peticiju kojom se traži "odbacivanje inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada", a koja je prikupila podršku 3.600 građana.

Unija je pozvala građane da se usprotive ukidanju neradne nedelje, jer bi to pogodilo preko 40.000 zaposlenih, piše Dan.

U informaciji koju je usvojila Vlada, navodi se da je stav Ministarstva ekonomskog razvoja da, u kontinuitetu izražava razumevanje prema inicijativama sindikata i pravima zaposlenih koje imaju iz radnog odnosa, u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Crne Gore.

"Neradna nedelja? Može, idite u te zemlje" FOTO

Međutim, u vezi sa incijativom USS koja se odnosi na zahtev da Vlada odbije inicijative drugih lica (građana ili pravnih lica), stav ovog ministarstva je da Vlada ne može unapred odbaciti bilo čije inicijative, ukoliko ispunjavaju propisane uslove da kao takve budu podnesene Vladi na razmatranje.

"Takve inicijative se moraju razmotriti i o njima se Vlada zvanično izjašnjava, kao što je to slučaj i sa ovom peticijom. Poslodavci takođe imaju pravo na podnošenje peticija i inicijativa, kao što to pravo imaju i svi drugi građani Crne Gore. Imajući u vidu da se ovom inicijativom od Vlade Crne Gore zahteva odbacivanje svih inicijativa poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini, iz prethodno navedenih razloga Ministarstvo ekonomskog razvoja predlaže da Vlada Crne Gore odbije predloženu inicijativu", navodi se u informaciji koju je Vlada prihvatila i predložila da se rješenje traži kroz socijalni dijalog.

Predsednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović navodi da je odluka Vlade logična, jer je nemoguće tražiti da se nečiji predlozi unapred odbijaju.

Hrvati ne odustaju: Neradna nedelja za trgovce?

"Pozdravljam odluku Vlade koja je i pokazala da daje šansu socijalnom dijalogu. Smatram da nije dobro to što su sindikati tako kruti u stavu da neradna nedelja opstane. Mi smatramo da sa njom svi gube, a priča o njenom zadržavanju po svaku cenu je populizam koji nema pokriće u realnosti. U vreme krize treba omogućiti da svi zarade i loše je da u sezoni nedeljom ne rade prodavnice. Mi smo predložili da se tog dana radnicima povećaju dnevnice i tako svi budu na dobitku", navodi Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu