Prvi brod otplovio - Hrvati kreću u osvajanje Kanade

Iz šibenskog brodogradilišta NCP isporučen je prvi brod za kanadsko tržište, 13,75 metara.

Izvor: Novac.hr; Jozo Vrdoljak/Privredni vjesnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bude li sve išlo po planu, projekt će se nastaviti, što bi rezultiralo narudžbinama i u ostalim malim brodogradilištima koja sarađuju s CroNoMarom.

Uz NCP iz Šibenika, tu su Tehnomont iz Pule, Oštro iz Kaštela, te Intelligent marine solutions iz Murtera. To su trenutno četiri hrvatska partnera koji proizvode radne brodove za međunarodni sektor marikulture i sarađuju s šibenskim CroNoMarom, koja je u norveško-hrvatskom vlasništvu.

Na ovaj način je hrvatska mala brodogradnja znatno povećala proizvodne kapacitete i sada kreće u osvajanje kanadskog tržišta.

Dosad je u hrvatskim brodogradilištima sagrađeno 90 radnih brodova za međunarodno tržište marikulture. U ovom trenutku hrvatski partneri imaju potpisane ugovore za isporuku skoro 20 brodova do kraja 2018. i početkom 2019. godine.

“Krajem godine očekuje se i isporuka stotog katamarana proizvedenog u šibenskom remontnom brodogradilištu NCP. Do kraja godine očekuje se isporuka pet plovila iz kompanije Oštro od kojih su dva potpuno novi modeli u svetu. Novi mali brodograditelji, kao što je Oštro iz Kaštela, koji su se uključili u ovaj projekt tek pre dve godine, uspešno i brzo pronalaze svoje mesto u ovom poslovnom modelu i već su isporučili šesti jednotrupac za norveške ribnjake”, otkriva Ana Zajc, viša projektna savetnica u kompaniji CroNoMar, prenosi Novac.hr.

strana 1 od 50 idi na stranu