Maline i loza? Ma kakvi - ovo je novi hit

Vis -- Masline i loza? Ma kakvi, novi hit je - avokado! Džon je došao iz Kalifornije i na ostrvu posadio najveću plantažu u Hrvatskoj.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Avokado je tropsko voće koje se često naziva aligatorska kruška. Okrugao je i zelene boje, a može težiti i do dva kilograma. Avokado ima čvrstu koru, meso koje okusom podsjeća na kombinaciju tvrdo kuvanog belanca i maslaca. Ovo voće se često koristi za pripremu supa, salata ili kao prilog raznim jelima, a bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Osobe koje žele da smršaju često izbegavaju avokado jer navodno sadrži mast, što je mit. Sadrži čak triput više kalijuma i kalorija od banane. Bogat je vitaminima A, C i E, te folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem i kalijumom.

Džon Repanić, farmer iz SAD-a viških korena, sa suprugom Patrišom, Amerikankom koja je u međuvremenu dobila i hrvatsko državljanstvo, od 1999. provodi svoje penzionerske dane u uvali Brgujac na južnoj strani ostrva Visa.

Na pitanje zašto su se odlučili za život na škoju na kojem pre nikad nisu bili, Repanići kažu: “Mir, životni stil "polako", čist zrak, dobri ljudi, moja dobra porodica Repanić iz Dračevog polja, pogled, more… Odlično je ovde, najbolje na svetu”.

Nakon što je uz pomoć supruge pre sedam godina zasadio dvadesetak stabala avokada, i time podigao najveću plantažu tog tropskog voća u Hrvatskoj, ohrabren dobrim rezultatima, Džhn je ovih dana, u svojoj 77. godini, iznad kuće u Brgujcu posadio još 150 sadnica. Zbog novog nasada Višanin je morao da otputuje do italijanske Sicilije, jer ih u Hrvatskoj nije bilo moguće kupiti.

Repanići su razmišljali i o dopremanju sadnica iz SAD-a, ali su zbog dugotrajnog transporta, mogućeg propadanja mladica i carinskih troškova odustali od te ideje.

“Uzgajamo avokado za našu zabavu, užitak i profit. Bili smo poljoprivrednici u Kaliforniji oko 40 godina, i tamo imali plantažu oraha”, ističe Džon i dodaje:

“Sada smo u penziji i hteli smo neku dobru, zanimljivu aktivnost koja bi nas držala u dobroj kondiciji na Visu. Naša najstarija stabla avokada imaju sedam godina, daju obilan plod i dokaz su da avokado može rasti na jadranskom ostrvu. Osim juga, ove zime je bilo i malo problema s niskim temperaturama, zato smo vodili računa da nove sadnice budu otpornije na vetar i na hladnoću. One bi trebale godišnje rasti oko metar u visinu i ako se ne obrezuju, mogli bi doseći visinu između šest i osam metara. Takođe, očekuje se da će početi davati prve plodove već sledeće godine”, kaže on.

Džon i Patriša ne skrivaju da će uskoro morati da rešavaju još jedan problem, a to je izgradnja dobre marketinške mreže, ali to su već slatke brige.

Vesti

strana 1 od 1934 idi na stranu