BiH carinici među najgorima u svetu

Bosna i Hercegovina ima četvrtu najgoru carinsku službu u Evropi, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonosmskog foruma.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

13:09

Default images

Ona se nalazi na osamdesetom mestu na listi trgovinskih sloboda, što je svrstava na poslednje mesto po kvalitetu carine u jugoistočnoj Evropi.

Izveštaj potvrđuje da je BiH istu poziciju imala i pre dve godine, a za to je velikoj meri doprinela neefikasna carinska administracija, kao i loša transportna infrastruktura.

Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, rekao je kako je izveštaj WEF-a pokazao da je potrebno daleko bolje funkcionisanje države, njenih mehanizama i organizacionih struktura.

"Moramo obezbediti slobodu prometa robe koja je direktno vezana za realizaciju Sporazuma o pridruživanju EU. Nedostaje nam primena osnovnih parametara ovog sporazuma na terenu. Institucije države su nedovoljno razvijene da organizaciono smanje uvozne procedure i stvore bolje mehanizme funkcionisanja graničnih prelaza", rekao je Kešetović. On je rekao da se BiH po pitanju sistema liberalizacije prometa ne kotira nisko.

"Ipak, znamo da je tržište BiH izloženo više delovanju strane robe nego što imamo sposobnost da se s tim nosimo, pa zato u oblasti 'dostupnost tržišta' beležimo višu poziciju", istakao je Kešetović.

Najviši stepen slobode trgovine u regionu ima Slovenija, koja je zauzela 33. poziciju u svetu od 132. rangirane zemlje, uz rast za dva mesta u odnosu na izveštaj od pre dve godine.

Slede Crna Gora na 39. poziciji, zatim Hrvatska na 46. mestu. Albanija je na 49. mestu, Rumunija na 69., Srbija je na 71, dok je Bugarska na 74. mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: