Bugarska koristi posrtanje Grčke

Sofija -- Gotovo 2.000 grčkih firmi prebacilo je poslovanje u Bugarsku u poslednje dve godine, zbog ozbiljne krize u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bugarski ministar finansija Simeon Đankov kaže da je, pored firmi, veliki broj grčkih državljana uložio novac u bugarske banke, tako da je priliv kapitala iz Grčke u Bugarsku dostigao milijardu evra.

"Sada se stiče utisak da je Grcima teže, a to nam puno pomaže kao vladi", izjavio je Đankov.

Bugarski ministar je naglasio da je grčka finansijska i ekonomska kriza pozitivno uticala na Bugarsku.

Đankov je rekao da su Bugari, zbog očuvanja nivoa duga na najnižem nivou u Evropi (16 odsto BDP za 2010), godinama zavideli grčkim susedima zbog visokog životnog standarda.

"Sada Bugarska služi kao utočište kompanijama, investitorima i grčkom kapitalu", istakao je bugarski ministar.

Kapital grčkih kompanija u Bugarskoj procenjuje se na oko tri milijarde evra, uz novootvorenih 100.000 radnih mesta. Grčke kompanije napuštaju rodno tržište i sele svoj biznis u Bugarsku, gde su troškovi radne snage četiri puta jefiniji. Očekuje se da do kraja 2011. godine još 800 grčkih firmi preseli biznis u Bugarsku.

Trgovinski ataše pri grčkoj ambasadi u Sofiji Joana Janaru izjavila je da je Bugarska destinacija broj jedan za firme iz Grčke, tokom poslednjih 10 godina.

"Oni dolaze u Bugarsku zbog niskog nivoa korporativnog oporezivanja od 10 procenata, kao i zbog brze i lake procedure otpočinjanja novog biznisa u Bugarskoj", naglasila je Janaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu