ERS dužna da isplati 54 miliona KM

Presudom Osnovnog suda u Trebinju Elektroprivreda RS će morati da isplati beogradskom SB softu odštetu od blizu 54 miliona KM

Region

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2007.

11:37

Default images

Razlog plaćanja odštete je neovlašćeno korišćenje programa te beogradske firme u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS).

Smail Begović, sudija Osnovnog suda u Trebinju, koji je vodio glavnu raspravu u sporu, presudio je juče da se usvaja tužbeni zahtev "SB softa" i protivtužbeni zahtev ERS u sporu koji se godinama rešava u pravosudnim institucijama u Trebinju.

Spor u kojem ova softverska firma tuži ERS za neovlašteno korištenje njihovog softvera ranije je presudio sudija, takođe Osnovnog suda u Trebinju, Dragan Puzić na oko 54 miliona maraka odštete u korist "SB softa", ali je po žalbi vraćena iz Okružnog suda u Trebinju na ponovno suđenje. Potom je usledila protivtužba "Elektroprivrede" zbog jednostranog raskida ugovora od strane "SB softa".

"To praktično znači da je usvojen tužbeni zahtev 'SB softa' da ima pravo na ono što mu je ranijom presudom dosuđeno, kao i protivtužbeni zahtev ERS za povrat novca od oko 4,5 miliona maraka koji je ona već dala 'SB softu'", pojasnio je nakon donošenja presude sudija Begović.

On je istakao da je Okružni sud ipak najmerodavniji u ovom slučaju i da će ta institucija odlučiti da li je prvostepeni sud svoj posao ovoga puta uradio kako treba, jer je i prethodna odluka sudije Puzića vraćena na ponovno suđenje.

Begović je pojasnio da obe strane imaju pravo žalbe Okružnom sudu u Trebinju u roku od 30 dana od dana donošenja presude.

Nebojša Rudan, advokat "SB softa", ocenio je da je ova presuda veliki šamar elektromafiji, koja je mislila da će moći u nedogled koristiti intelektualnu svojinu, odnosno softver njegovog klijenta. "Ovo je presuda koju smo očekivali i ukoliko opstane u Okružnom sudu u žalbenom postupku, imaće jedan pionirski i revolucionarni značaj na ovim prostorima u procesu borbe uspostavljanja pravnog poretka", istakao je Rudan.

Jugoslav Milanović, jedan od pravnih zastupnika ERS, istakao je da je ovakva presuda apsolutno neodrživa i da će na nju uložiti žalbu.

Željko Kovačević generalni direktor "Elektrokrajine", koja je svojevremeno implementirala dio softvera "SB softa", kaže da ukoliko presuda postane pravosnažna odštetu će morati plaćati kompletan ERS, a ne samo preduzeća koja su instalirala program.

On je podsećajući da se u "Elektrokrajini" danas koristi neuporedivo jeftiniji i kvalitetniji program firme "Lanaco" kazao da je ugovor sa "SB softom" potpisala ERS, a ne pojedinačna preduzeća.

Pantelija Dakić, generalni direktor ERS, juče nije odgovarao na pozive novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: