Region

Subota, 27.07.2019.

13:00

Rang lista aerodroma: BiH najslabija, sledi Makedonija

Aerodromi u zemljama bivše Jugoslavije nude manje konekcija putnicima, i direktnih i indirektnih, u poređenju sa svojim evropskim konkurentima.

Izvor: B92

Rang lista aerodroma: BiH najslabija, sledi Makedonija
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Prema podacima iz izveštaja Međunarodnog aerodromskog saveta (ACI), najslabiju aerodromsku povezanost na kontinentu, od 43 države, ima Bosna i Hercegovina, a sledi je Makedonija.

Srbija je druga na listi od zemalja bivše Jugoslavije, na 28. mestu u Evropi, dok je Hrvatska ispred nje na 22. poziciji, objavio je portal exyuaviation.

Iako BiH ima najlošiju direktnu povezanost, ispred je u odnosu na Makedoniju u pogledu indirektne povezanosti i kao čvorište, pokazala je studija ACI-a.

Makedonija je rangirana na 40. mestu. U protekloj deceniji doživela je značajan rast broja putnika, međutim, dominacija Vizera i to što primarno opslužuje sekundarne aerodrome uticalo je na plasman te zemlje.

Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Evropi, a za njom slede Nemačka, Britanija, Francuska pa Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: