Hrvati se lako obogatili: Ovo može samo kod nas

Zakup pašnjaka u Hrvatskoj, donedavno je bio izrazito unosan biznis – dok su cene zakupnine simbolične, podsticaji su bili i više nego izdašni.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

12:08

Hrvati se lako obogatili: Ovo može samo kod nas
Foto: Thinkstock

Pojedini preduzetnici, koji do pre dvije godine nisu imali veze s poljoprivredom, a ni stočarstvom, obogatili su se na spomenutim potporama.

Problem je, međutim, što zakupce ni milijuni kuna podsticaja nisu naterali da održavaju pašnjake na adekvatan način, bilo kosidbom ili pašom, odnosno držanjem stoke.

I dok prethodnim ministrima poljoprivrede to nije smetalo, aktuelni ministar Tomislav Tolušić odlučio je da se obračuna sa onima koji, prema njegovu mišljenju, zloupotrebljavaju potpore iz evropske i državne kase.

Kako piše Slobodna Dalmacija, na reakciju su ga natjerale brojke koje su bile u potpunom nesrazmeru – dok je, naime, broj upisanih pašnjaka iz godine u godinu neverojatno rastao (u 2014. godini je bilo 23.000 hektara, sledeće godine 50.000, a ove ih je 98.850), dotle je stočni fond padao.

Inspektori Agencije za plaćanja u poljoprivredi otišli su stoga u nenajavljenu kontrolu pašnjaka i zatekli totalnu katastrofu – 80 odsto ih je bilo zapušteno i bez grla stoke. Reč je uglavnom o krškim pašnjacima, odnosno svim onim površinama koje se nalaze južno od Karlovca.

Ovih dana, inspektori su obišli i pašnjake s tzv. ekološkom proizvodnjom, za koje zakupci dobijaju najveće potpore, i do 6.000 kuna po hektaru. Od 18.000 hektara, čak 5.000, ili gotovo 30 odsto, ne zadovoljava kriterijime za dobijanje podsticaja.

“Rast broja upisanih krških pašnjaka, i to iznad 100 odsto za svega godinu dana, bilo je posledica značajnog povećanja podsticaja u skladu sa novim sistemom direktnih plaćanja EU po kojem se podsticaj za pašnjake izjednačio sa podsticajem za sve druge vrste uporabe zemljišta.

U svakom slučaju, dok su 2014. godine poljoprivrednici dobijali 665 kuna po hektaru, 2015. godine se taj iznos popeo na 2.200 kuna, što je bio minimun jer su ekološki proizvođači mogli dobiti i trostruko više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: