Ekonomisti: Slede nam bolne reforme

Ekonomisti su ocenili da za izlazak iz ekonomske krize Srbiji predstoje bolne reforme i rešenje problema sa rastom javnog duga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

14:58

Default images

Ekonomista Miladin Kovačević kazao je novinarima u pauzi skupa o uticaju stvaranja bankarske unije na zemlje koje nisu članice EU u organizaciji Unikredit banke da Srbija ne može da reši problem javnog duga bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Stanje u pogledu održivosti javnog duga je takvo da je teško zamisliti da se može lako razreštiti merama fiskalne kosolidacije ili reformama bez aranžmana sa MMF", kazao je Kovačević.

Taj aranžman, dodao je Kovačević, morao bi da bude stend baj sa reprogamom duga ili nekim načinom refinansiranja javnog duga da bismo došli do daha 2015. godine ili kasnije.

"Uslov svih uslova je aranžman sa MMF-om, drugi je pokretanje reformi posebno u javnom sektoru, treći konsolidacija javnih finansija i uštede, a četvrti finansijski mehanizam za pomoć privredi koja ima izvoznu orijentaciju", kazao je on.

Kovačević je ocenio da bi evroobveznice Srbije na međunarodnom tržištu mogle da se prodaju po stopama uz kamatu od šest do sedam odsto, što nije jeftino, ali nije ni prepreka.

"Nismo došli u situaciju da ne možemo da povučemo novac. Za ovu godinu Srbiji bi trebalo još 1,3 miljarde evra odnosno 1,7 milijardi dolara uključujući finansiranje budžeta za prvi kvartal 2013. godine", kazao je on.

Kovačević je dodao da bi sledeće godine Srbiji trebalo još oko 1,3 milijarde, uz pad defiicita na 3,5 odsto BDP-a.

Eknomsista Branko Urošević ocenio je da je očigledno da budžetski prihodi u ovom trenutku neće moći da se lako povećaju, tako da će morati da se smanjuju rashodi.

On je istkao da će to kako će se odrediti prioriteti za smanjivanje rashoda biti politička odluka.

"Da se moraju smanjivati troškovi jasno je. Da je to nešto što nikome neće biti prijatno i to je takođe jasno", kazao je Urošević navodeći da se govori o reformi penzijskog sistema, smanjenju subvencija javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, moraju se očekivati veoma bolni rezovi jer su strukturni problemi ostvljeni po strani i nisu rešavani godinama.

"Kao u basni cvrčak i mrav. Mi smo bili cvrčak veoma dugo i tako više ne ide. Došla je kasna jesen i početak zime, mora da se radi mongo više i da se razmišlja kako da se privređuje", kazao je Urošević, koji je i savetnik guvernera Narodne banke Srbije.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da Srbija ne može da sklopi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) do kraja godine, ali da bi veliki pomak bio ako bi tokom jeseni počeli pregovori sa tom organizacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: