Antonić od Agrobanke dobio 600.000€

Dušan Antonić, nekadašnji predsednik IO Agrobanke, ekskluzivno za B92 govori ko je kriv za minus od 300 miliona i priznaje da je od banke dobio 600.000 €.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

16:00

Default images

Bivši prvi čovek Agrobanke ne vidi problem u tome što je taj novac dobio u trenutku kada je nastala ekonomska kriza i napominje da je spreman da priča sa državnim organima o tome kako su se delili krediti, ukoliko ga pozovu.

Kako i zašto je propala Agrobanka - jedna je od afera čije rešavanje je najavila nova Vlada Srbije. Ovoj banci oduzeta je dozvola za rad jer je otkriveno da je u gubitku 300 miliona evra pre svega zbog nenaplativih kredita koji su davani firmama.

Na pitanje da li se oseća odgovornim zbog toga što je bio na čelu banke koja je napravila gubitak od 300 miliona evra Antonić odgovara da je sa njim na čelu banka završila 2010. godinu sa dobitkom od milijardu i sto miliona.

B92: Na osnovu kojih podataka se onda trvdi da je banka u velikom gubitku?

Antonić: Mi smo bili do kraja decembra 2011. godine, smenjeni smo i nova prinudna uprava koja je došla je napravila taj gubitak od 300 miliona evra. Gubitak je napravljen na određen način, da li ciljno ili bilansno, uvođenjem mera Narodne banke. Narodna banka je došla u kontrolu početkom jula prošle godine i nije posle toga dozvolila da izvršimo reprogram kredita.

B92: Vas optužuju da ste dali veliki broj kredita koje niste dobro obezbedili i za koje se kasnije ispostavilo da banka ne može da ih naplati?

Antonić: Mi smo davali te kredite... Banka je imala vrlo uređenu proceduru davanja kredita. Na našem internom sajtu Agroinfo sve procedure, svi propisi i pravila su bila objavljenja...

B92: A kako se onda dešavalo da se kao obezbeđenje uzmu nekretnine koje su značajno manje vrednosti od vrednosti kredita? Antonić: U tom momentu te nekretnine su vredele, ali danas su sve nekretnine u Srbiji opale...

B92: Čija je greška što to nije bolje predviđano - da li je to greška menadžmenta koji je morao bolje da predviđa okolnosti?

Antonić: Nije moguće da menadžment procenjuje neku strategiju i politiku kretanja svetske privrede, a kamoli domaće. Suština je da su u momentu davanja kredita, krediti davani po proceduri, da su odobravani na Kreditnom odboru i ja nisam nijedan kredit lično odobrio.

B92: Da li je bilo pritisaka da se takvi krediti daju, pre svega političkih pritisaka?

Antonić: Pritisaka je uvek bilo, od svih.

B92: Dajte nam nekoliko imena...

Antonić: Ne,ne, ne...

B92: Da li je bilo pritisaka iz politike?

Antonić: Od privrede, od politike, od regiona i tako dalje ali svi ti pritisci su amortizovani tako da smo mi gledali da kredite dajemo u realnu proizviodnju.

B92: Da li je slučaj Radoslava Sekulića kome ste takođe davali kredite - da li je to primer za neuspešan kredit banke?

Antonić: I Hipobanka i Rajfajzen i AIK Banka i Agrobanka su davali kredite.

B92: Razlika u odnosu na te banke je što vi raspolažete i novcem građana, odnosno udeo državnog novca kod vas je najveći?

Antonić: Mi smo imali hipoteke i prema tim procenama koje nismo mi radili nego ovlašćene institucije ove države, mi smo imali adekvatno pokriće.

B92: Da li je u takvim kreditima bilo slučajeva pritiska od strane političara?

Antonić: Ja sam vam rekao da je pritisaka uvek bilo i to nije ništa sporno ali je metodologija odobravanja kredita, procedura, uvek ispoštovana.

B92: Navodi se takođe i da je recimo firma Vašeg sina dobila kredit od Agrobanke?

Antonić: Nema to veze. Moj sin nije imao firmu, to se radi o firmi Drina Timber u Ljuboviji koja je kupljena u stečaju. Kupio je jedan bizbismen i on je oživeo proizvodnju. Firma je dobijala sve kredite po poslovnoj politici banke ali su izvozne poteškoće se pojavile, a oni nisu toj firmi dozvolili reprogram pa su je zaustavili. Tako da to nije tačno, ovde se radi o tome da sve što je dobro u Srbiji treba ustaviti.

B92: Kažu takođe i da ste delili velike bonuse u trenutku kadaje banka već stvarala gubitke. Da li je očekivano da se u banci sa državnim kapitalom dele toliki bonusi?

Antonić: Za nekih mojih 40 godina rada u banci 2010. uprava banke je procenila da je banka dobro radila i poslovala i ja sam dobio jednu korektnu nagradu.

B92: Kolika je bila Vaša nagrada? Da li je to 800 hiljada evra koliko se spekuliše?

Antonić: Ne, ne to nije... To su bile... Jedna nagrada je bila na nivou od 300 hiljada evra za 40 godišnji rad, a druga nagrada je bila za 10 godišnji rad koja je isto toliko.

B92: Vama nije smetalo to da u godini koja je najavljivala gubitke i kriza već počela, dobijete toliki bonus?

Antonić: Nije se znalo...

B92: A kažete kriza je počela 2008?

Antonić: Mi smo sanirali krizu jer smo već imali povećanje...

B92: Svetska kriza je već trajala u tom trenutku... Niste primetili da postoji potencijalna opasnost...

Antonić: Sve moje nagrade su bile u funkciji daljeg razvoja banke!

B92: Puno se pričalo oko procesuiranja odgovornosti. Da li se plašite da ćete biti deo nekog sudskog procesa?

Antonić: Ne... Mi štogod što kažu budemo odgovorni - tu smo... Imamo papire, procedure, ugovore...

B92: Jeste li već razgovarali sa nekim istražiteljima?

Antonić: Nisam.

B92: Spremni ste da razgovarate sa državnim organima ukoliko vas pozovu?

Antonić: Pa ja sam građanin ove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: