“Prštaće“ na Koridoru 10 u 2011.

Izgradnja autoputa na Koridoru 10 biće ubrzana u toku 2011. i "radovi će prštati na sve strane", kaže član Upravnog odbora "Koridor 10" Nenad Ivanišević.

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

15:54

Default images

On je najavio da će u prvom trosmesečju 2011. biti raspisani tenderi za sve preostale deonice na tom putnom pravcu.

Ivanišević je rekao da je tokom ove godine završeno dosta pripremnih aktivnosti, koje su usporavale radove.

"Preduzeće 'Koridor 10' je u toku 2010. napravilo značajan korak u realizaciji tog projekta", kazao je on, dodajući da je zaključeno ukupno pet ugovora i da su započeti radovi na istočnom kraku od bugarske granice do Pirota. Na jugu je ugovoreno izvođenje radova od Bujanovca do Vranja za deonicu Srpska kuća - Donji Neradovac, raspisan je veliki broj pretkvalifikacionih postupaka, izabran nadzor i dosta tenderskih procedura je u toku, rekao je Ivanišević.

"Gore, na severnom kraku, Ministarstvo infrastrukture jako dobro gura deo od Novog Sada prema granici sa Mađarskom i očekujemo da se u idućoj godini radovi maksimalno ubrzaju", naglasio je član UO "Koridora 10".

Srbiji nedostaje autoput na trasi Koridora 10 na jugu od Grabovnice kod Leskovca do Levosoja, na istoku od Proseka kod Niša do Dimitrogvrada, na delu obilaznice oko Beograda i na severu od Novog Sada do Horgoša i Kelebije, osim na dve deonice po 10 kilometara - od Bikova do Žednika kod Subotice i od Siriga do Novog Sada.

Ivanišević je kazao da će u toku 2011. "Koridoru 10" biti poširena ovlašćenja transformacijom u novo preduzeće.

"Preduzeće 'Koridor 10' je u prošlom periodu ostvarilo značajne rezultate i mislim da je vlada jako zadovoljna onim što smo uradili i zbog toga je odlučila da se ovlašćenja 'Koridora 10' prošire i da se preimenuje preduzeće u 'Koridore Srbije', kao i da dobije veće nadležnosti, uključujući i deo koji se odnosi na projektovanje i eksproprijaciju, koji je dosad bio u nadležnosti 'Puteva Srbije'", precizirao je Ivanišević.

Drobnjak: U 2011. tender za održavanje puteva

Putevi Srbije će u 2011, prvi put posle 18 godina, raspisati tender za održavanje državnih puteva prvog i drugog prioriteta do polovine sledeće decenije, kaže generalni direktor tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak. On je rekao da će taj tender biti namenjen putarskim preduzećima za održavanje autoputeva, poluautoputeva i magistralnih puteva u zemlji - puteva prvog prioriteta, kao i regionalnih puteva, odnosno puteva drugog prioriteta.

Drobnjak je kazao da će "Putevi Srbije" u toku iduće godine nastaviti radove na obnovi glavnih putnih pravaca, među kojima je i obnova autoputa kroz Beograd i mosta Gazela.

"Ova godina je bila malo teža, samo smo se bavili održavanjem i to onim najneophodnijim radi bezbednosti i da bi saobraćaj mogao normalno da se odvija", predočio je on.

Drobnjak je naveo da su "Putevi Srbije" ove godine za to dali dosta sredstava, a za eksproprijaciju zemljišta na trasi Koridora 10 - tri milijarde dinara i još toliko za projektovanje.

Za preostale deonice na kojima će se graditi autoput na Koridoru 10, projekti su pri kraju, dok će projekti za izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran na trasi budućeg Koridora 11, za deo od Ljiga do Požege i od Preljine do Čačka, biti gotovi do aprila, ili maja 2011.

Ove godine su završeni projekti za deo Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga, dodao je generalni direktor "Puteva Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: