Putinova najava podigla neizvesnost – skočile cene

Cena nafte danas je skočila za više od dva odsto, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

12:05

Putinova najava podigla neizvesnost – skočile cene
EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Tim potezom, on je eskalirao rat u Ukrajini i podigao zabrinutost za snabdevanje naftom i gasom, prenosi Ju-Es njuz.

Fjučersi za naftu Brent su porasli za 2,28 dolara, ili 2,5 odsto, na 92,90 dolara po barelu, nakon pada od 1,38 dolara prethodnog dana.

Američka nafta WTI iznosi 86,16 dolara po barelu, što je povećanje za 2,22 dolara ili 2,6 odsto, navodi Rojters.

Ruski predsednik je saopštio da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji koja počinje danas, sa obrazloženjem da time brani ruske teritorije od Zapada koji želi da uništi Rusiju.

Eskalacija će svakako dovesti do povećane neizvesnosti vezano za snabdevanje ruskim energentima, izjavio je Voren Paterson, jedan od direktora u ING banci, navodi Rojters.

Skočile i cene gasa

Nakon što je Rusija objavila da intenzivira vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji povećane su od danas zbog bojazni od novog potresa na globalnim finansijskim i energetskim tržištima.

Na holandskoj berzi energenata na kojoj se formira i evropski standard za cene energenata, cena gasa je jutros povećana za 14 evra po megavat satu (MVh) i sada iznosi 210 evra, a značajno povećanje cena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Predsednik Vladimir Putin naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od završetka Drugog svetskog rata upozorivši Zapad da će Moskva odgovoriti svom silinom svog ogromnog vojnog arsenala ukoliko Zapad nastavi, kako je doslovno rekao, "sa nuklearnom ucenom".

"Mišljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, danas je rezultiralo porastom cena", ukazali su analiticari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Putinova najava zajedno sa brojnim tržišnim previranjima poput nacionalizacije nemačkog preduzeća Uniper, ili planova vlade Velike Britanije da se preduzećima subvencionišu računi za električnu energiju, sinergetski su doprineli globalnim tržišnim potresima.

U međuvremenu tropska oluja koja se razvija u Meksičkom zalivu mogla bi da blokira američke pomorske izvozne terminale za tečni prirodni gas (LNG) iz kojih stiže oko 40 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG u ovoj godini, upozorili su analitičari Endži Enerdži Skena.

Na pomorskim terminalima u Velikoj Britaniji i u severozapadnoj Evropi se očekuje skori dolazak prethodnog konvoja tankera sa američkim gasom.

Skaču i plemeniti metali, platina na jednomesečnom minimumu

Ilustracija: Shutterstock/vasanty
Cene plemenitih metala porasla je danas zbog dodatnih geopolitičkih tenzija nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju.

Cena zlata poralsa je 0,33 odsto na 1.674,03 dolara za finu uncu u 7:13 po istočnoameričkom vremenu, dok je srebro bilo 0,72 odsto u plusu na 19,53 dolara u isto vreme.

Cena platine uzletela je 2,40 procenata minut docnije i dostigla je najviši nivo još od 17. avgusta, a paladijum je poskupeo 1,32 odsto na 2.174,48 dolara za uncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: