NBS u 2007. mora oštrije protiv inflacije

NBS će u 2007. godini morati da pooštri mere i poveća kamatnu stopu kako bi ostvarila ciljanu inflaciju do osam odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

14:01

Default images

"NBS će to morati da uradi zbog inflatornog pritiska koji će nastati realizacijom Nacionalnog investicionog plana", rekao je beogradski ekonomista Davor Savin i dodao da je inflacija u Srbiji "najviša u Evropi i osetno iznad one koju registruju zemlje u okruženju".

Na rast cena, kako je istakao, pre svega utiče neizgrađen tržišni sistem, s monopolima u oblasti energetike i komunalnih usluga, koji ne dozvoljavaju konkurentsku ponudu.

Savin je istakao da je problem Srbije predimenzionirana državna potrošnja, u odnosu na kvalitet i obim usluga koje država i javne ustanove pružaju.

"Racionalizacijom rada i smanjenjem nepotrebne i nekvalitetne potrošnje, rashodi iz budžeta mogli bi da se smanje za jednu petinu, što bi omogućilo smanjenje poreskih stopa na dohodak zaposlenih, kao i sniženje cena proizvođača", dodao je Savin.

On je ocenio da bi bez temeljnih promena u strukturi privrede sve bilo uzalud i da bi zato strukturne promene trebalo da obuhvate zatvaranje nerentabilna preduzeća i podsticanje otvaranja novih koja mogu da budu konkurentna na međunarodnom tržištu.

Skok dinara je posledica viška deviznih sredstava

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Slobodan Milosavljević izjavio je da je skok vrednosti dinara u odnosu na strane valute isključivo posledica viška deviznih sredstava u zemlji.

On je ocenio da je inflacija veštački sputana i da će "morati da eksplodira", navodeći da "neka poskupljenja moraju da se dese, ako ni zbog čega drugog, onda zbog opstanka određenih sistema".
Po njegovom uverenju, Narodna banka Srbije pravi grešku što još značajnije ne interveniše na deviznom tržištu, čuvajući dinar da ne poraste.
"Ovako smo u paradoksalnoj situaciji - devizne rezerve su skoro deset milijardi dolara, a privreda nam skapava. Izvoz je u katastrofalnom stanju. Svi veliki izvoznici prave gubitke, a izgubljeno nadoknađuju višim cenama na domaćem tržištu", rekao je Milosavljević.

On je ocenio i da Srbija ima najrigidniju monetarnu politiku u Evropi, navodeći da obavezna rezerva od 60 odsto sputava aktivni deo srpske privrede, "ne dozvoljavajući mu da bude konkurentan, ne u Evropi, već u samom regionu".

Predsednik PKS-a dodao je da će novu vladu Srbije čekati težak posao, jer je Srbiji potreban "istorijsko-civilizacijski prelazak sa makroekonomije na mikroekonomiju", uz postojanje tri grupe velikih problema.

Ti problemi su odložena ili veštački zaustavljena poskupljenja, otklanjanja dispariteta i odustajanje od rigidne monetarne politike, ali i nerealna očekivanja, jer "gde god neko od ministara ode, obećava ljudima da će se njihovi problemi rešiti iz Nacionalnog investicionog plana".

"Obećano je tri do pet puta više nego što para ima. Treći problem su obećanja tajkunima, moćnim finansijskim biznis ljudima, da će biti partneri u velikim privatizacijama. Sad vidim da se sve to odlaže za posle izbora, što je i logično", naveo je predsednik PKS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: