Poslodavci u Srbiji ne mogu da nađu radnike: Istraživanje pokazalo koje kadrove najviše traže

Privreda se oporavila u velikoj meri nakon izbijanja pandemije i doživela je porast u 2021. godini.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

10:56

Poslodavci u Srbiji ne mogu da nađu radnike: Istraživanje pokazalo koje kadrove najviše traže
Ilustracija: baranq/Shutterstock

To pokazuju i podaci portala za zapošljavanje Poslovi Infostud, gde je u prošloj godini zabeležen rast u broju oglasa za posao za čak 61% u odnosu na 2020. godinu.

"Samo u godini za nama svi oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavaci. Takođe, beleži se i rast od 6% u broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude našeg sajta, preko kojeg je u 2021. godini posao tražilo 241.636 ljudi", navode u saopštenju.

Prodavci i dalje najtraženiji

Poslodavci su u prethodnoj godini najviše raspisivali slobodne pozicije u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i trasnport, ali kada se govori o konkretnim pozicijama kojih je u 2021. godini bilo najviše, to su: prodavac, vozač, magacioner, komercijalista i telefonski operater, dodaju sa tog portala.

Spremite odgovore: Pitanja koja najveći biznis umovi postavljaju kandidatima za posao

Želje kandidata se, ističu, ne razlikuju umnogome od same ponude, tako su najviše posao tražili u oblastima trgovina/prodaja, administracija, transport, logistika, pozivni centri, ali i IT. Najviše zainteresovanih je upravo bilo na pozicijama poput prodavac, administrativni radnik, vozač, magacioner i poslovni sekretar.

Deficit kadrova sveprisutniji

Iz godine u godinu sve se više govori o sve većem deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji. Osim nezaobilaznog sektora IT-ja, manjak radnika na tržištu osećaju i svi oni koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima, poručuju sa portala za zapošljevanje.

"Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari/ke. Osim ovih pozicija, iako je ponuda i potražnja za magacionerima i vozačima zaista bila na visokom nivou, broj konkurisanja je i dalje bio nedovoljan u protekloj godini, te i ove dve pozicije spadaju pod deficitarne, što znači da broj prijava nije dovoljan da bi zadovoljio postojeću tražnju za tim kadrovima", kažu.

Borba za svakog kandidata

Iako je ponuda i potražnja u porastu, već godinama unazad se uočava pad u broju prosečnog konkurisanja na oglase.

Poslodavci otkrili kako su ljudi na razgovoru za posao uništili šanse da ga dobiju

"U 2021. godini prosečno se konkurisalo 57 puta, što je značajan pad u odnosu na sve prethodne godine. Takođe, značajan pad uočava se od početka do kraja 2021. godine gde se u januaru prosečno konkurisalo 100 puta, a do decembra se duplo smanjio i iznosio svega 49. Statistike nam jasno govore da je kandidata na tržištu sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore za iste kako boljim uslovima rada tako i jačanjem svog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada", zaključuju u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: