Svima koji su prihvatili moratorijum stići će dopis od banke, imaju tri mogućnosti

Banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

13:16

Svima koji su prihvatili moratorijum stići će dopis od banke, imaju tri mogućnosti
Foto: Depositphotos, okuka67

Klijenti će imati sedam dana da se o ponuđenom planu izjasne.

Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama ističe u sredu 30. septembra, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije.

Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita.

Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu.

Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

"U svakom slučaju odluka je na građanima i važno je da oni to znaju", kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Kako kaže, savetuje se klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko dve milijarde evra, drugi krajem jula (vrednost skoro milijardu evra), dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: