Dinarska štednja isplativija: Za godinu dana dobije se 13 puta više nego za evre

Da li je isplativije štedeti u dinarima ili u devizama, na dug ili kratak rok?

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

12:54

Dinarska štednja isplativija: Za godinu dana dobije se 13 puta više nego za evre
Foto: Depositphotos, sqback

Rezultati najnovije analize isplativosti štednje urađene za period od juna 2012. do juna 2020. potvrđuju da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, i u dugom i u kratkom roku, navodi se u najnovijem Izveštaju o dinarizaciji Narodne banke.

Da ste je u junu 2019. oročili 100.000 dinara (kamata 2,83 odsto), nakon godinu dana dobili biste 102.830 dinara, a onaj ko bi oročio toliko u evrima dobio bi 100.210 dinara (kamata 0,60 odsto).

Analiza NBS je pokazala da bi i u slučaju oročavanja štednje na godinu dana u periodu od osam godina, onaj ko bi štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara dobio skoro 39.500 dinara (oko 340 evra) više od štediše koji bi u istom periodu na štednju položio evre u vrednosti 100.000 dinara.

Ako se posmatra štednja oročena na godinu dana, u poslednjih osam godina bilo je isplativije štedeti u dinarima skoro uvek. U slučaju štednje oročene na dve godine, dinarska štednja bila je isplativija od štednje u evrima u svim dvogodišnjim periodima.

Poverenje u dinar

U uslovima niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti deviznog kursa i zahvaljujući blagovremenim preventivnim merama koje je Narodna banka Srbije u saradnji s vladom, preduzela radi podrške ekonomskom i finansijskom sistemu, očuvano je poverenje građana u stabilnost domaće valute i sigurnost domaćeg finansijskog sistema, tako da je uprkos neizvesnosti izazvanoj pandemijom virusa korona zabeležen rast štednje stanovništva, kažu iz NBS.

Dinarska štednja je u poslednjih osam godina povećana gotovo pet puta (rast od 67,9 milijardi dinara) i polovinom 2020. dostigla rekordnih 85,5 milijardi.

Devizna štednja u istom periodu takođe raste, iako nešto umerenije, i to sa 7,9 milijardi evra na 11 milijardi.

Štednja raste uprkos koroni

Štednja stanovništva položena kod banaka u Republici Srbiji u drugom tromesečju nastavila je da se povećava i pored negativnih efekata virusa korona na ekonomiju, što odražava poverenje u dinar i očuvanje finansijske i makroekonomske stabilnosti, navode iz NBS.

Dinarska štednja i dalje beleži dinamičniji rast od devizne štednje ,čemu doprinose i relativno više kamatne stope na dinarsku nego na deviznu štednju, kao i stimulativni poreski tretman prihoda od dinarske štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: