"Do sada najveća finansijska sredstva uložićemo u odbrambenu industriju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će za Vojsku biti realizovana do sada najveća narudžbina od domaće industrije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 26.07.2020.

10:55

Foto: Instagram, buduænostsrbijeav

Vučić je naveo da je "neverovatno koliko neke zemlje pronalaze novca za kupovinu oružja, a raste im javni dug". "Ulagaćemo novac, uvek ćemo moći da garantujemo sigurnost i bezbednost", rekao je on.

Rekao je da su sinoć imali iscprljujuće razgovore sa Jugoimportom. "Posebno smo radili na kupovini većeg broja točkaša, i Lazara i Miloša, ali i naših haubica 150 mm koje imaju ubitačno dejstvo i mogu da pogađaju i do 40 kilometara bez greške", rekao je.

Dodao je da će biti realizovana do sada najveća narudžbina Vojske Srbije od domaće industrije.

"Dodatna finansijska sredstva, značajna, veoma značajna, do sada najveća, uložićemo u odbrambenu inustriju", rekao je.

"Pošto je manje ratova u svetu, imaćemo i sa drugim kompanijama, od Krušika, pre svega za granate i ratnu artiljeriju. Naravno Sloboda Čačak, ali i Prvi Partizan", rekao je Vučić.

Rekao je da Srbija ne može da prati donacije koje neke NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i Nemačke.

Vučić je rekao da su pokrenute "određene inicijative" za jačanje Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, posebno bombarderske komponente.

On je kazao da će se ići i na jačanje kapaciteta protivvazduhoplovne odbrane.

"Obnovili smo dobrim delom bombardersku avijaciju, imamo danas deset 'Orlova', imamo i 'Super Galebe G-4" koje možemo koristiti u tim akcijama, ali to mora biti mnogo jače. Gledaćemo da kupimo lovce-bombardere koji su sposobni da vode i blisku borbu u vazduhu ali i da deluju po ciljevima na zemlji", rekao je Vučić.

Navodeći da je situacija u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani mnogo bolja nego što je bila, Vučić je kazao da je trenutno na raspolaganju deset ispravnih lovačkih aviona MiG-29 i najavio da će za "dva ili tri meseca" taj broj biti povećan na 14, posle prijema četiri aviona iz Belorusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: