Presuda: Preuzima li BiH Robne rezerve RS?

Okružni privredni sud u Banjaluci u roku od mesec dana treba da donese presudu u sporu između Robnih rezervi RS u stečaju i Uprave za indirektno oporezivanje.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

15:22

Presuda: Preuzima li BiH Robne rezerve RS?
Foto: Thinkstock

Reč je o sporu "teškom" 9,5 miliona KM.

U sudu je održana glavna rasprava po tužbi Robnih rezervi u stečaju protiv UIO kojom Robne rezerve pokušava da ponište hipoteke koje UIO ima na njihovoj imovini.

"Robne rezerve su podnele tužbu s ciljem pobijanja pravnih radnji na način da sud donese odluku da uknjižba založnog prava na njihovoj imovini u Prijedoru i Modriči ne prizvode pravno dejstvo i da se hipoteke izbrišu iz javnih registara. Takođe, Robne rezerve traže da zaloge na vozilima i poljoprivrednim mašinama ne proizvode pravno dejstvo. Vrednost spora je 9,58 miliona KM, a sud je, nakon danas održane glavne, obavestio stranke da će im presuda biti dostavljena u zakonom predviđenom roku“, rekli su u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Zatupnik UIO, zamjenik Pravobranioca BiH Mlađan Mandić rekao je danas za Capital da Robne rezerve traže brisanje hipoteka na nepokretnoj imovini u njihovom vlasništvu koje je UIO upisala zbog neplaćanja poreza.

"Robne rezerve nisu plaćale indirektne poreze zbog čega je UIO upisala hipoteku na njihovoj imovini. Nakon što su otišle u stečaj Robne rezerve su pokrenule spor s ciljem brisanja tih hipoteka. Uprava bi na osnovu tih hipoteka imala prvenstvo u naplati“, rekao je Mandić.

Stečajna upravnica Robnih rezervi RS Dosta Baraković osporila je 9,5 miliona KM potraživanja koje je kao hipotekarni poverilac prijavila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uz obrazloženje da nisu upisali hipoteku u previđenom roku i zbog visine duga koji je sa 2,5 miliona iz 2012. godini narastao na 9,5 miliona KM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: