Amerika i životinje: "Pacovi će mrzeti ovaj oglas" - Njujork traži istrebljivača glodara

Gradski oci Njujorka raspisali konkurs za direktora odeljenja za suzbijanje pacova.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2022.

17:49

Amerika i životinje:
Getty Images

Pacovima Njujorka je objavljen rat, a uskoro će grad dobiti novog "šerifa".

Gradske vlasti raspisale su konkurs za direktora odeljenja za suzbijanje glodara - ili Cara pacova, kako ga mnogi nazivaju - čiji će zadatak biti da se bori protiv "pravog neprijatelja".

"Idealni kandidat treba da je visoko motivisan i pomalo krvožedan", piše u oglasu za posao objavljenom ove nedelje.

Ko bude izabran za tu ulogu mogao bi da bude plaćen do 170.000 dolara godišnje.

Opisuje se kao "celodnevni posao koji zahteva izdržljivost i umešnost", a kandidat bi trebalo da ima "dozu prepredenosti i auru zlobe".

Posao podrazumeva pravljenje strategije za borbu protiv pacova i rukovođenje službama sa praktičnim tehnikama istrebljenja.

"Pacovi će se mrzeti ovaj oglas za posao. Ali 8,8 miliona Njujorčana i vaša gradska vlada spremni su da rade na smanjenju populacije glodara, poboljšanju čistoće i sprečavanju kuge", navodi se u oglasu.

To je najnoviji razvoj događaja u "ratu protiv pacova" koji je počeo u oktobru, nakon što su prethodni napori da se populacija glodara u gradu stavi pod kontrolu doneli različite rezultate.

Jedan od načina za borbu protiv opasnih, ali pametnih glodara je i postavljanje posebnih kanti za smeće, a od Njujorčana se zahteva da poštuju nova pravila da đubre odlažu u kese otporne na štetočine.

Broj pacova je naglo porastao poslednjih godina, kao i broj pritužbi gradskim komunalnim službama - za čak 67 odsto u odnosu na 2019.

Procenjuje se da oko dva miliona pacova živi na ulicama grada i u tunelima podzemne železnice, ili otprilike jedan na svaka četiri Njujorčana.

Prema poslednjim istraživanjima, Njujork je na trećem mesto po broju pacova u velikim američkim područjima gde postoje metroi.

Ispred Njujorka su Boston i Filadelfija.

Dovoljno je da se provozate metroom i da slušate priče ljudi o njujorškim pacovima.

"Svuda ih ima", kaže jedan putnik.

"Videćete njih šest kako stoje na stanici i čekaju voz", kaže drugi.

Njujork je decenijama bio zloglasan zbog pacova, a mnogi kažu se stvari pogoršavaju.

"Apsolutno su van kontrole", kaže Skot Stringer, predsednik opštine Menhetn.

"Oni šire bolesti i drže ljude podalje od ovog grada", dodaje. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: