Donald Tramp: Predsednik SAD "platio 750 dolara poreza", tvrdi Njujork tajms

Predsednik SAD nije platio porez za 10 do 15 godina, tvrdi Njujork tajms - Tramp tvrdi - "lažne vesti".

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

08:55

Donald Tramp: Predsednik SAD
Tramp tvrdnje Njujork tajmsa naziva "lažnim vestima"/Getty Images

Donald Tramp platio je samo 750 dolara saveznog poreza na prihod za 2016. godinu, kada se kandidovao za predsednika Sjedinjenih Američkih Država i ušao u Belu kuću, tvrdi dnevnik Njujork tajms.

Ovaj dnevnik je, kako pišu, došao do poreskih podataka za Trampa i njegove kompanije tokom protekle dve decenije, i tvrdi da u poslednjih 15 godina Tramp nije uopšte nije plaćao porez na prihod čak deset.

U članku se otkriva da je imao "hronične gubitke i godine izbegavanja poreza".

Tramp je ovaj izveštaj nazvao "lažnim vestima".

"Zapravo sam platio porez. I videćete to čim mi stigne povraćaj - prijava je pod revizijom, već dugo je pod revizijom", rekao je novinarima nakon što je priča objavljena u nedelju.

"Poreska uprava se prema meni ne odnosi dobro... ponašaju se prema meni vrlo loše," rekao je.

Tramp se suočio sa pravnim izazovima zbog odbijanja da deli dokumente koji se tiču njegovog bogatstva i poslovanja. On je prvi predsednik od sedamdesetih godina prošlog veka koji poreske troškove nije objavio javno, mada to nije obavezno po zakonu.

Njujork tajms piše da su informacije o njegovim poreskim podacima "dobili na legalan način". Donald Tramp "platio 750 dolara poreza" za dve godine

Izveštaj je objavljen samo nekoliko dana pre prve predsedničke debate Trampa sa demokratskim rivalom Džo Bajdenom, koja prethodi izborima 3. novembra.
BBC

Koje su najbitnije optužbe?

Getty Images
Njujork tajms piše da su novinari pregledali dokumenta o uplati poreza kompanija koje su u Trampovom vlasništvu od 1990-tih, kao i njegove lične prijave za 2016. i 2017. godinu.

U tekstu piše i da je predsednik SAD za 2016. i 2017. godinu platio samo 750 dolara poreza na prihod, dok u deset od prethodnih 15 godina uopšte nije platio poreske troškove "uglavnom zato što je prijavio da je izgubio mnogo više novca nego što je zaradio".

Pre nego što je izabran za predsednika, Tramp je bio biznismen i tajkun na tržištu nekretnina.

Ali Njujork tajms piše da njegovi izveštaji Poreskoj upravi "prikazuju biznismena koji zarađuje stotine miliona dolara godišnje, a pritom nagomilava gubitke kroz agresivno zapošljavanje, kako bi izbegao plaćanje poreza".

U javnoj prijavi, predsednik Tramp je rekao da je zaradio najmanje 434,9 miliona dolara u 2018 godini. Novine to osporavaju, navodeći da njegove poreske prijave pokazuju da je predsednik umesto toga otišao u minus, sa 47,4 miliona dolara gubitka.

Trampova organizacija pridružila se predsedniku negirajući navode teksta.

Advokat Trampove kompanije Alan Garten rekao je za Tajms da se "čini da je većina činjenica, ako ne i sve, netačna".

"Tokom protekle decenije, predsednik Tramp je saveznoj vladi platio desetine miliona dolara ličnog poreza, uključujući plaćanje miliona ličnih poreza od najave kandidature 2015. godine", rekao je on.
Tramp je od TV emisije o sebi u 2018. godini zaradio 427,4 miliona/Getty Images
Šta još piše Njujork tajms?

Novine takođe tvrde da "većina" najvećih Trampovih poslova - poput njegovih golf terena i hotela - "prave gubitke u milionima, ako ne i desetinama miliona dolara iz godine u godinu".

"Ta jednačina je ključni element alhemije Trampovih finansija: korišćenje njegove ličnosti za kupovinu i podupiranje rizičnih poslova, a zatim mahanje gubicima kako bi se izbegli porezi", navodi se u tekstu.

Dodaje se da je predsednik lično odgovoran za više od 300 miliona dolara zajmova, koji će tek dospeti u naredne četiri godine.

Tajms takođe navodi da su neke Trampove kompanije od predsednika dobijale novac od "lobista, stranih zvaničnika i drugih koji traže vreme, pristup ili naklonost".

List piše da su novinari koristili poresku evidenciju kako bi saznali koliku zaradu predsednik ostvaruje od svojih inostranih kompanija, navodeći da je u prve dve godine boravka u Beloj kući iz inostranstva ostvario 73 miliona dolara prihoda.

Mnogo toga došlo je sa njegovih golf terena u Irskoj i Škotskoj, ali Tajms piše da je i Trampova organizacija primala novac "od licenci u zemljama sa autoritarno nastrojenim vođama ili trnovitom geopolitikom".

Tako su od prodaje licenci dobili tri miliona dolara sa Filipina, 2,3 miliona dolara iz Indije i milion dolara iz Turske.

Novine tvrde da je predsednik Tramp u 2018. godini zaradio 427,4 miliona dolara prihoda od američke serije o Trampovom uspehu, kao i od ugovora o brendiranju koje plaćaju organizacije da koriste njegovo ime. Takođe je zaradio 176,5 miliona dolara investirajući u dve poslovne zgrade te godine.

Međutim, Tajms navodi da predsednik nije platio porez na ove prihode, jer je prijavio da su njegova preduzeća napravila značajne gubitke.
Golf tereni u Škotskoj/Getty Images
Takođe se tvrdi da je predsednik Tramp koristio zakon koji omogućava vlasnicima preduzeća da "prenesu ostatke gubitaka kako bi smanjili poreze u narednim godinama".

Na primer, novine tvrde da je 2018. godine najveće golf odmaralište predsednika Trampa u blizini Majamija ostvarilo 162,3 miliona dolara gubitka. Po istom principu, navodno su njegova dva terena za golf u Škotskoj i jedan u Irskoj prijavila gubitak od 63,6 miliona dolara.

Kakva je bila reakcija?

Trampovi politički protivnici osudili su njegove poreske aranžmane.

Predsedavajuća Predstavničkog doma SAD-a Nensi Pelosi, najmoćnija demokratkinja u Vašingtonu, rekla je da izveštaj pokazuje da je Tramp preduzeo "neverovatne mere" kako bi "izigrao poreski zakon i izbegao pošteno plaćanje dela poreza".

Čak Šumer, lider manjine u Senatu zatražio je od Amerikanaca na Tviteru da podignu ruku ako su platili više saveznog poreza na prihod od Trampa.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden do sada nije komentarisao navode iz teksta, ali je njegov predizborni tim na Tviteru napisao da su svi učitelji, vatrogasci i medicinske sestre platili mnogo više od 750 dolara poreza. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: