BBC na srpskom - B92

Satanisti tužili kreatore serije Sabrina zbog statue

Netfliks i Vorner Bros se suočavaju sa tužbom od 50 miliona dolara.

Izvor: BBC
Podeli
Lusijen Grejvs, suosnivač Satanističkog hrama, kaže da se ideje njihove grupe pogrešno interpretiraju/Getty Images
Lusijen Grejvs, suosnivač Satanističkog hrama, kaže da se ideje njihove grupe pogrešno interpretiraju/Getty Images

Grupa Satanistički hram (Satanic Temple) tužila je tvorce serije The Chilling Adventures of Sabrina i traži odštetu od 50 miliona dolara.

Grupa kaže da su kompanije Netfliks i Vorner Bros za potrebe serije "bez dozvole iskopirale" jedan od simbola grupe - statuu paganskog kozjeg božanstva Bafometa.

Obe produkcijske kuće su odbile da komentarišu tužbu.

Članovi Satanističkog hrama ne veruju u natprirodnu predstavu Sotone, već teže "da ohrabre dobročinstvo i saosećanje među svim ljudima".

U tužbi koju su u četvrtak podneli u Njujorku, tvrde da se obeležje slično njihovom pojavljuje u četiri epizode serije.

Lusijen Grejvs, jedan od osnivača Satanističkog hrama, postavio je na Tviter fotogorafije na kojima upoređuje njihovu statuu sa onom u seriji.

https://twitter.com/LucienGreaves/status/1057418640243466242

Radnja Netfliksove serije The Chilling Adventures of Sabrina prati život tinejdžerke i polu-veštice Sabrine Spelman. Serija je zasnovana na istoimenom stripu, po kom je takođe snimljena serija "Sabrina - Veštica tinejdžerka", emitovana od 1996. do 2003. godine.

Likovi u seriji, koji obožavaju "Mračnog gospodara" ili Sotonu, praktikuju kanibalizam i Satanistički hram se žali da se sada njegovi članovi povezuju sa ovim "zlim likovima".

Grivs je potvrdio da će grupa preduzeti pravne korake protiv produkcijskih kuća, zbog "narušavanja autorskih prava dizajna statute kako bi je koristili za promovisanje fiktivne satanističke grupe."

Satanistički hram je napravio statuu kozjeg božanstva Bafometa u sklopu kampanje čiji je cilj bilo suprotstavljanje spomeniku Deset Božjih zapovesti koji je podignut u Oklahomi. Grupa kaže da je namera njihove kampanje bila da ukaže na slobodu verskog opredeljenja.

Grivs je izjavio za američku televiziju CBNC da je statua Bafometa postala "obeležje grupe" i da njena replika u Sabrini "ponižava i pogrešno predstavlja" članove Satanističkog hrama.

Šta je Satanistički hram?

Grupa je osnovana 2012. godine sa željom da promoviše odvajanje crkve od države. Sotonu vidi kao simbol "suprtotstavljanja autoritetu".

Sa 15 predstavništva širom Amerike, broj članova grupe se povećao nakon izbora Donalda Trampa za predsednika 2016. godine.

Grivs je rekao da su "nakon izborne noći dobili hiljade novih zahteva za članstvo".

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 122 idi na stranu