Obeležavanje godinu dana Vlade - još jednom

Od dolaska SNS na vlast, pet vlada dočekalo 100 dana, ali samo tri i prvi rođendan.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2018.

13:21

Obeležavanje godinu dana Vlade - još jednom
Prva vlada Aleksandra Vuèiæa slavila je roðendan "u društvu" kolubarskih bagera i kopaèa/FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljeviæ

Još jedna Vlada Srbije slavi još jedan svoj jubilej. U poslednjih šest godina, pet vlada dočekalo je svoj 100. dan, ali ih je samo tri dočekalo - prvu godišnjicu rada.

Kabinet Ane Brnabić svoj prvi rođendan obeležava sa nedelju dana zakašnjenja i to celodnevnim programom u Subotici i na Paliću.

BBC vam donosi pregled kako su izgledala obeležavanja prvih rođendana srpskih vlada od dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Vlada Ivice Dačića - 27. jula 2013. godine

Političkim manevrom, umesto Demokratske stranke, Ivica Dačić je za koalicione partnere izabrao naprednjake i dobio premijersko mesto, dok je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane, odakle je presudno uticao na politiku kabineta.

Prvu godinu obeležilo je potpisivanje Briselskog sporazuma - premijeri Dačić i Tači potpisali su dokument koji i dalje nije u potpunosti sproveden.

Saradnja nove koalicije nije uvek bila jednostavna, a pažnju javnosti počela su da privlače i kadrovska rešenja: od vlasnika pečenjara na čelu velikih državnih sistema, do starleta kao saradnica direktora javnih preduzeća.

Premijer je tvrdio je da je sprečen bankrot, povedena iskrena kosovska politika, da se krenulo krupnijim koracima ka Evropskoj uniji te da je zadat snažan udarac korupciji.

Opozicija je kritikovala urušavanje institucija i partijska postavljenja na važna mesta.

U danima koje je trebalo da obeleži priča o godišnjici vlade, pričalo se više o njenom raspadu i rekonstrukciji.
Novi odnos predsednika Vlade Srbije i Kosova, Ivice Daèiæa i Hašima Taèija, obeležio je prvi roðendan Daèiæevog kabineta/AFP
Rekonstruisana Dačićeva vlada - nije dočekala godinu dana

Vlada je u početnom sastavu izdržala nešto više od godinu dana, a onda je rekonstruisana - izlaskom ministara iz URS-a.

Ministarska mesta zauzeli su uglavnom nestranačke ličnosti, od kojih je već posle nekoliko meseci teške dane doživeo ministar privrede Saša Radulović, čiji će se mandat nedugo zatim i okončati.

U javnosti su bile i sve očiglednije trzavice na relaciji SPS - SNS, ali one ni u jednom trenutku nisu narasle do tog nivoa da ugroze stabilnost vlade i koalicije.

Rekonstruisana vlada potrajala je svega sedam meseci.

Gde su i šta rade bivši ministri finansija

Novi ministar, stare afere

Kako izgleda parlament bez opozicije

Prva vlada Aleksandra Vučića - 27. april 2015. godine

Prvu godinu na premijerskoj funkciji, Aleksandar Vučić obeležio je sa ministrima na sednici vlade održanoj u rudarskom basenu u Kolubari.

Scenografija površinskog kopa koji je tepihom i nameštajem preuređen da izgleda kao sala za sednice vlade odabrana je pre svega kao želja da se pokaže uspešno saniranje posledica poplava koje su godinu dana ranije pogodile Srbiju, ali i da se odgovori kritičarima koji su tvrdili da je isušivanje kopa urađeno protivno procedurama.

Vučić je ministrima poručio da moraju da rade bez prestanka i da nemaju prava na izgovore.

Pohvalio se da je "novčanik Srbije zdraviji", te da će minus u budžetu biti upola manji od planiranog.

Među brojnim datim obećanjima je i ono o smanjenju broja poslanika u Skupštini sa 250 na 125, za šta i dalje nema zvanične inicijative.

Vlada je u prvoj godini ostala bez jednog od svojih članova o kome se najviše pisalo i pričalo - ministar finansija Lazar Krstić završio je svoj kratki staž u Srbiji.
Kolubarski kop umesto sale u Nemanjinoj 11 - tako je Vuèiæeva prva vlada proslavila roðendan/FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljeviæ
Druga vlada Aleksandra Vučića - nije dočekala godinu dana

Izabrana u avgustu 2016. godine, na čelu sa istim čovekom i sa komotnom većinom u parlamentu, Vlada Srbije nije dočekala svoj prvi rođendan.

Aleksandar Vučić dugo je tvrdio je da nema nameru da napušta čelno mesto Vlade i da se kandiduje na predsedničkim izborima 2017. godine, na kojima je pravo na kandidaturu za još jedan mandat imao Tomislav Nikolić.

Ipak, sedam meseci po izboru na premijersko mesto, Vučić je rešio da se kandiduje za predsednika Srbije.

Nije rešio da napusti premijersko mesto, sa koga je vodio svoju predizbornu kampanju.

Ostavku je podneo dan pre preuzimanja nove funkcije, a onda je, uprkos jasnoj većini u parlamentu, iskorišćen gotovo ceo 60-dnevni period za konsultacije o novoj vladi.

Vlada Ane Brnabić - 29. jun 2018. godine
Obilazak subotièke fabrike jedna je od 33 aktivnosti Vlade kojom obeležava svoj roðendan/FoNet
Aktuelna vlada svoj jubilej obeležava u Subotici i na Paliću.

U najavi događaja za predstavnike medija, najavljeno je čak 33 aktivnosti članova vlade kojima obeležavaju prvu godinu rada.

Sama premijerka učestvuje na tri događaja u Subotici i na završnoj konferenciji za štampu na Paliću.

Nastavljene su evropske integracije, fiskalna stabilnost nije ugrožena, a digitalizacija je ostala jedan od prioriteta Vlade.

S druge strane, kabinet su potresale afere - najveća među njima svakako je bila ona oko stana ministra odbrane Aleksandra Vulina i novca koji je navodno dobio od tetke iz Kanade, gde je premijerka Brnabić čvrsto stala uz svog ministra.

Ipak, osnovni utisak posle prvih godinu dana rada kabineta Ane Brnabić je da se politička moć preselila u kabinet predsednika Aleksandra Vučića, pa je tako on, a ne Vlada, obaveštavao javnost i o mogućem povećanju plata i penzija.

Baš u sferi finansija, vlada je ostala bez ministra Dušana Vujovića koga je zamenio doskorašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, čiju karijeru su obeležile upravo afere u oblasti finansija. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: