Prva vožnja u Frankfurtu: Opel Astra za 2020. – čisto i efikasno

Uz blage korekcije spoljašnosti i značajnije pod haubom, restilizovana Opel Astra stiže sa manjom potrošnjom goriva, nižom emisijom štetnih gasova i nikad manjim koeficijentom otpora vazduha.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

17:59

Prva vožnja u Frankfurtu: Opel Astra za 2020. – čisto i efikasno

Tekst - Nela Tasić; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin/Opel promo

Pre zvanične svetske premijere, na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu, imali smo priliku da, u istom gradu, vidimo i isprobamo restilizovanu Opel Astru.

Po prodajnim rezultatima Astra je drugi po redu Opelov model, odmah iza Corse, što jasno govori kolika je važnost ovog automobila.

Za četiri godine postojanja aktuelna Astra K ostvarila je odlične tržišne rezultate čime su nam se naši domaćini odmah pohvalili. Cilj fabrike je da se i sa restilizovanom verzijom taj trend nastavi.
Najmanje promene su one koje možete videti golim okom. Blago izmenjenu prednju masku i odbojnike jedva da možete da primetite.

Međutim, uz promenjeno podvozje ove „sitnice“ su bitno uticale na aerodinamiku. Koeficijent otpora vazduha smanjen je na 0,26 kod hečbeka i 0,25 kod karavana (Sports Tourer).

Krunisana kraljica aerodinamike među Opelima tri decenije bila je Calibra koja je presto sada ustupila Astri.
Otpor vazduha ima značajnu ulogu pri potrošnji goriva i emisiji CO2.

Upravo su potrošnja i niska emisija štetnih gasova najvažnije stavke nove Astre. Ali, da krenemo redom.

Restilizovani model stiže sa sasvim novim motorima po EURO 6 D-TEMP standardima. Svi motori su trocilindrični; benzinci 1.2 i 1.4 i jedini dizelaš u ponudi od 1.5 litara.

Ako mislite da su benzinski motori preuzeti iz PSA grupacije, nećete biti u pravu. Proces razvijanja novih motora Opel je započeo pre prodaje francuskoj grupi.
Najmanji u ponudi novih motora je 1.2 benzinac. Dostupan je u tri nivoa snage – sa 110, 130 i 145 konjskih snaga.

Ovaj motor uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem i sve tri verzije imaju emisiju od 99 grama CO2 po pređenom kilometru.

Drugi benzinac ima zapreminu od 1.4 litra i nudi se sa automatskim CVT menjačem i samo u verziji od 145 KS.
Ništa manje zanimljiv je i jedini dizel u ponudi. Dolazi kao zamena za četvorocilindrični 1.6 motor i ima 107 i 122 KS.

Snažnija verzija se može nabaviti i sa devetostepenim automatskim menjačem, što Astru čini jedinstvenom u C segmentu automobila.

Obe verzije snage uparene sa manuelnim menjačem imaju emisiju CO2 od 95 grama po kilometru.
Po završetku predstavljanja automobila od strane čelnika Opela došao je red da sednemo za volan nove Astre.

Na parkingu nas je sačekala flota automobila a mi smo najpre odabrali Sports Tourer sa 1.4 litarskim benzinskim motorom i automatskim CVT menjačem.

Odmah po ulasku u automobil vidimo i da je unutrašnjost unapređena i da liči na interijer Insignie. Ima digitalnu instrument tablu sa osmoinčnim ekranom osetljivim na dodir.
Ovaj primerak je imao najjači paket opreme pa su se u njemu našli i bežični punjač za telefon i Bouz ozvučenje.

Ova verzija je i najsportskija – 145 KS i 285 Nm pri 1.500 do 3.500 obrtaja u minutu. Simbioza ovog motora i automatskog menjača se pokazala kao veoma dobra.

Najpre smo je testirali po autobanu, a zatim i po isplaniranoj trasi po šumovitim predelima oko Frankfurta.
Zvuk jeste nešto grublji ali je to nekako i očekivano. Upravo on nas tera da budemo nemilosrdni prema papučici gasa, a vožnja po auto-putu vam izaziva osmeh na licu.

Red je došao na hečbek sa 1.2 litarskim benzincem sa 130 KS.

Astra sa 1,2 motorima je dostupna isključivo u paru sa šestostepenim manuelnim menjačem. Mislili smo da će nas slabija verzija nakon najsnažnije razočarati, međutim to se nije dogodilo.
Za svakodnevnu upotrebu ovaj automobil je više nego dovoljan. Ko nema prevelike apetite biće sasvim zadovoljan onim što ovaj motor nudi, kako na otvorenom putu tako i u vožnji po gradskoj gužvi.

Najveći plus ovaj automobil je upravo dobio zbog svog ponašanja u vožnji u špicu kroz centar Frankfurta i veoma dobroj ponudi snage pri niskim obrtajima.

Nažalost, zbog velikog broja novinara ostalimo smo uskraćeni da se nađemo za volanom dizel verzije, ali ćete o njemu detaljnije moći da čitate kada nam stigne u redakciju na test vožnju.
Prema onome što smo imali prilike da vidimo i iskusimo na prezentaciji redizajnirane Astre stičemo utisak da se Opel veoma dobro snašao u ovom periodu tranzicije i da će restilizovana verzija nastaviti sa dobrim prodajnim rezultatima.

Astra će se u prodaji pojaviti početkom zime a očekuje se da će početna cena za benzinske verzije biti nešto niža od 20.000 evra dok će cena dizela biti hiljadu evra veća.

Bogata ponuda opreme

Od opreme kojom je obogaćena nova Astra izdojićemo napredniju generaciju prednje kamere koja blagovremeno upozorava na pešake i automobile, zatim kameru za vožnju unazad, LED matriks svetla koja utiču na uštedu energije, bežični punjač mobilnog telefona, sedišta sa funkcijom masaže, sasvim novi multimedijalni sistem, kao i otvaranje gepeka na senzor kod Sports Tourera.

S kolena na koleno

Opel Kadett iz 1962. godine - preteèa današnje Astre
Astra je direktan potomak legendarnog Opelovog modela Kadett koji je počeo da se proizvodi 1936. godine. Do početka Drugog svetskog rata, proizvedeno je 100 hiljada Kadetta.

Posleratnim oporavkom nemačke auto-industrije, Kadett nastavlja da se proizvodi od 1962. pa sve do 1991. kada menja ime u Astra.

Za 83 godine postojanja, prodato je više od 23 miliona ovih automobila.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Astra (hečbek)
Motor 1.2 1.2 1.2 1.4 1.5 1.5 1.5AT
Snaga (kW/KS) 81/110 96/130 107/145 107/145 77/105 90/122 90/122
Maks. o. mom. (Nm) 195 225 225 236 260 300 285
Dimenzije D/Š/V (mm) 4370x1800x1480
Međuos. rast. (mm) 2660
Potrošnja (l/100 km) 4,4 4,4 4,4 5,0 3,8 3,8 4,7
Emisija CO2 (g/km) 99 99 99 112 95 95 120

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: