Renault Laguna 2.0 dCI Bose

Ne znam za vas, ali ja volim da putujem. Nije važno da li je privatno ili poslovno putovanje, uvek se radujem mogućnosti da upoznam nove ljude i da vidim nova mesta.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

18:08

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Čak i ove redove pišem na aerodromu u Ajndhovenu. Za slučaj da se i vi zateknete ovde, čuvajte novčanike jer jedna šolja kafe i voda koštaju 5,70 EUR. Omiljeno sredstvo za putovanje su mi automobili. Osim što obožavam da vozim, putovanje automobilom nudi veliki prostor za improvizaciju putanje do odredišta.
Sat ili dva za ekranom i nekoliko potrošenih megabajta dovoljni su da se do detalja upoznate sa trasom kojom ćete proći. Takva sloboda najčešće ne postoji kada putujete u okviru organizovane grupe.

Jedan od automobila kojim sam najviše putovao u poslednjih nekoliko godina jeste Renault Laguna treće generacije. Lagunu karavan sam vozio do Bodruma i nazad (ukupno 4.000 km), sa Lagunom Coupe sam pozirao obilazeći jadransku obalu (ukupno 2.000 km).
Zapremina motora: 1995ccm; snaga: 175ks pri 3750 obrtaja; najveæi obrtni moment: 360Nm pri 2000 obrtaja; ubrzanje: 9,8s; max.brzina: 220kmh; 150g CO2/km
Najviše kilometara sam prešao Lagunom Hatchback sa 2.0 dCI motorom snage 150ks i paketom opreme Dinamique. Do sada preko 41.000 kilometara bez kvarova ili problema. Redovan servis košta oko 17.000 dinara i radi se na 10.000 km. Putovanja su veoma udobna, potrošnja goriva je niska a motor je prilično moćan za sve uslove vožnje.

Iskreni muškarci znaju da automobile najčešće biraju žene. Neki takve još zovu i papučićima, ali nema veze. Za ovaj prikaz redizajnirane Lagune, osim Renaultovom predstavništvu u Srbiji, treba da se zahvalimo i mojoj supruzi, koja nam je za fotografisanje ustupila svoju Lagunu proizvedenu 2009. godine (tamno siva).
Širina: 1811mm; dužina: 4695mm; visina: 1445mm; meðuosovinsko rastojanje: 2756mm
Spoljašnjost Lagune III po mom mišljenju nije najjača strana ovog modela, iako ima neke zanimljive detalje. Rekao bih da auto ne izgleda najbolje kada ga vidite na ulici, već kada ga vidite u retrovizoru. Tada izgleda prilično agresivno i moćno jer možete da uočite kako se svi elementi dizajna sa prednjeg dela šire prema krilima i boku vozila.
Bez dnevnih LED svetala.
Redizajn modela koji je primenjen za 2011. godinu obuhvatio je neke elemente karoserije koji nisu bili omiljeni kod kupaca.

Umesto ogromne maske na prednjem braniku čija je širina bila naglašena velikom hromiranom lajsnom, sada imamo uobičajeno rešenje prednje maske koja je razbijena u tri segmenta. U dva segmenta smešteni su farovi za maglu a u centralnom je maska hladnjaka i prostor za registrarsku tablicu.
Zahvaljujući ovoj izmeni poboljšana je pozicija prednjih parking senzora, tako da ih kapi kiše, koje se slivaju sa lajsne, ne mogu aktivirati dok vozite polako, u saobraćajnoj gužvi ili kada se parkirate. Pre redizajna redovno je dolazilo do ove pojave.

Unutar farova dodati su elementi boje hroma pomoću kojih je postignut utisak da su farovi drugačijeg oblika nego ranije.
Zadnji deo još uvek izgleda prilično neobično zbog svojih tankih i duguljastih svetala postavljenih na vrhu veoma velike površine.

Zadnja svetla su u LED tehnologiji i sijaju u jednoj liniji koja je na spoljnim ivicama automobila zakrivljena prema zemlji. Zbog ovog rešenja Laguna noću izgleda kao neki veoma moćan sportski dvosed.
Takozvane “zadnje svetlosne grupe” takođe su pretrpele manje dizjnerske izmene za 2011. godinu.
Broj nivoa opreme sveden je na samo dva. Niži Black i viši Bose. Najjeftinija Laguna sa 2.0 benzincem košta 19.299 EUR a na spisku opreme nalazi se više stvari nego što biste inače koristili. Takođe, standardna je i automatska ručna kočnica.
Laguna Black Edition sa 2.0 dCI motorom snage 150ks košta 22.689 EUR. Za Bose paket doplata je 2.700 EUR. Black Edition sa motorom snage 180ks košta 23.689 EUR.

Model koji vam predstavljam najskuplji je u ponudi, ima motor snage 175ks, šestostepeni automatski menjač i cena mu je 27.299 EUR.
U Lagune, opremljene najvišim paketom opreme, ulazi se pomoću “hands free” sistema. To znači da umesto klasičnog ključa dobijete Renaultovu, zanimljivo dizajniranu, karticu pomoću koje dodirom brave možete otključati auto.

Dopada mi se što na ovaj način možete otključati sva vrata, uključujući i poklopac prtljažnika. Na većini automobila koje imam priliku da vozim, ova funkcija rezervisana je najčešće za prednji par vrata. Da biste zaključali auto dovoljno je da se udaljite od njega.
Ovo je samo uvod u spisak funkcija koje Laguna obavlja umesto vas.

Enterijer Lagune ne liči na one koje možete videti kod konkurentskih modela. Razlika je posebno upečatljiva ako se setite kako je izgledala unutrašnjost prethodne generacije.
Plastiène obloge na vratima zaklanjaju svaki milimetar lima. Ovo bih takoðe istakao kao element koji se ne viða èesto.
Donje ivice prozora nisu visoke, kao kod većine konkurentskih modela, što Laguni ne daje uzbudljiv izgled spolja. To trenutno nije moderno.

Ipak, veliki otvori puštaju veliku količinu svetlosti u kabinu i daju vam lepu poziciju sa koje možete da uživate u predelima koje obilazite. Sasvim kontra od “bunker” stila otuđenosti koji forsiraju mnogi proizvođači.
Još od pojavljivanja treće generacije Lagune oduševljen sam izborom materijala u kabini. Materijal koji je upotrebljen na najizoloženijim mestima veoma je mekan a njegova tekstura podseća na Milka Luflee čokoladu. MMm-MMm!

I na slabijem paketu opreme sedišta su presvučena kombinacijom tkanina/koža, a kožom su obloženi i unutrašnji paneli vrata, naslon za ruke između prednjih sedišta kao i upravljač i ručica menjača.
Sedišta su tvrđa nego na Laguni II, definisanija su. Podešavaju se električnim putem, grejana su i moguće je memorisati tri različita položaja koji obuhvataju i retrovizore. Bose paket podrazumeva kožna sedišta.
Pozicija za upravljačem je dobra, kao i preglednost sa vozačke pozicije. Opcije za podešavanje upravljača veoma su velikodušne. Upravljač je malih dimenzija sa debelim obručem koji je zasečen u svom donjem delu.

Ova karektiristika najčešče se opisuje kao sportska ali mislim da u praksi olakšava ulazak i izlazak iz auta. Moja žena mi je rekla da zbog zasečenog donjeg dela, nikada ne dodiruje upravljač butinama. To joj je posebno značajno kada nosi suknja-čarape kombinaciju.
Ukoliko ste vozač koji je visok malo iznad proseka, nećete moći da upotrebljavate naslon za lakat na unutrašnjoj strani vrata. Pogledajte na fotografiji koliko je naslon sedišta daleko od naslona za ruke u vratima.

Na kratkim relacijama ovo mi nije smetalo, ali na međunarodnim putovanjima poželite da malo naslonite lakat i da na taj način smanjite stres koji osećaju ramena tokom vožnje.
Zadnji deo Lagune nije loše mesto za boravak tokom putovanja. Pre će vam nestati prostora za kolena nego za glavu. Ugao naslona zadnjeg sedišta je veoma prijatan, a ovaj model bio je opremljen i zavesicama na staklima. Postoji i ventilacioni otvor za putnike na zadnjoj klupi.
Tunel koji se prostire po sredini poda prilično je veliki, ali to najviše smeta petom putniku koji neće imati prostor da smesti svoja stopala.
Mislim da je najneobičniji detalj u kabini Lagune izostanak klasične centralne konzole koja se spušta do ručice menjača, odnosno do poda vozila. Glavna prednost ovakvog rešenja je prostor za kolena koji je dobijen takvom konfiguracijom.
Dvozonski automatski klima ureðaj ima funkciju Soft koja ne dozvoljava ventilatoru da radi punom snagom i da svojom bukom narušava komfor u kabini.
Centralni ekran i sve komande klima uređaja smešteni su u vozačevom vidnom polju. Carminat Tom Tom navigacioni uređaj funkcioniše pomoću SD kartice. Pre redizajna navigacioni sistem radio je sa DVD uređaja koji je zauzimao više od pola ukupnog prostora u kaseti ispred suvozača. Ipak, ni novi sistem nije bio opremljen detaljnom mapom Srbije ili većih gradova.
Dijagonala ekrana je 5,8 inča, odnosno manjih je dimenzija nego ranije. Osim navigacije, ovaj uređaj nudi i sistem za skladištenje informacija o lokacijama saobraćajnih kamera.

Tokom vožnje, kada prvi put naiđete na kameru, kroz prilično jednostavan interfejs potrebno je da označite lokaciju, vrstu kamere (fiksna ili pokretna) kao i ograničenje na tom delu puta.

Ja sam ovaj proces obavio na nekoliko lokacija u gradu (Gazela, Brankov most) posle čega sam svaki put dobijao obaveštenje na displeju.
Renaultov sistem za upravljanje navigacionim ureðajem. U okolini su i automatska ruèna koènica kao i prekidaè za tempomat i limiter brzine.
Ford je, recimo, na najnovijoj generaciji svojih modela predstavio sistem koji pomoću kamere sam nadzire saobraćajne znake i ograničenja i prikazuje ih na tabli sa instrumentima.
Bose audio uređaj, po kojem je i nazvan primerak Lagune sa testa, razvijen je posebno za ovaj automobil imajući na umu vrstu upotrebljenih materijala kao i samu strukturu kabine. Osim telefona, na ovaj uređaj možete prikačiti i eksterni plejer i USB stik.
S obzirom da se Bose logo nalazi na 6 pozicija na Laguni, veoma sam se radovao bogatom muzičkom ugođaju.

Iako je ova kategorija veoma subjektivna, bojim se da su silne najave kod mene stvorile previsoka očekivnja. Zvuk je dobar, ali posustaje pri većoj snazi, a teško je izbalansirati visoke tonove i basove. Sa Bose uređejem u Mazdi ili sa JBL uređajem u Toyoti nisam imao sličan utisak.

Ovaj uređaj je značajan i po tome što prilikom upotrebe troši manje energije od standardnih.
Komande pri upravljaèu su odlièno osmišljenje i ne zahtevaju pomeranje ruku tokom vožnje.
Dopada mi se što audio uređaj (uključujući Bluetooth konekciju sa telefonom) radi i kada se ugasi motor, sve do trenutka u kojem otvorite vrata. Ovu funkciju će ceniti svi poslovni ljudi koji po dolasku na odredište mogu neometano da nastave telefonski razgovor.
Potrošnja l/100km: grad 8,8; otovreni put 4,5; autoput 6,0.
Još jedna funkcija koja će se dopasti finansijskim sektorima je veoma detaljan putni računar na kojem se osim prosečne i trenutne potrošnje goriva, mogu naći i podaci o tome koliko je goriva potrošeno od poslednjeg poništavnja merača.

Dakle, ako neko želi da predstavi da je potrošio više goriva nego što je zaista slučaj, moraće da smisli način kako da doskoči ovom sistemu.
Zapremina prtljažnika: 455/1377 dm3
Laguna mnoge sitnice obavlja umesto vozača. Automobil sam pali svetla, sam otpušta i aktivira ručnu kočnicu, sam pali brisače, sam zaključava vrata kada započnete vožnju… Ukoliko su prednji brisači aktivni, svaki put kada ubacite u “rikverc” automatski će se uključiti i zadnji brisač.
U Renaultu su izveli čuda kada je zvučna izolacija kabine u pitanju. Veliki napredak je ostvaren u odnosu na modele pre redizajna. Bilo da stojite u mestu ili da se vozite po autoputu, značajna količina buke koju stvaraju motor i točkovi je eliminisana. Vibracije su umanjene takođe.
Vožnja Lagune veoma je lagana. Upravljač pruža malo jači otpor pri okretanju, u odnosu na druge Renaultove modele, ali ujedno vam daje i osećaj preciznije kontrole nad automobilom.

Prelasci preko rupa ne potresaju automobil i putnike. Kada prelazite preko ležećih policajaca najlakše možete primetiti razliku u podešenosti prednjeg i zadnjeg sistema oslanjanja. Prednje oslanjanje je relativno mekano, ali odlično podržava težinu motora i doprinosi komforu putnicima napred.
Zadnje oslanjanje je veoma tvrdo pa treba voditi računa ako imate putnike na zadnjoj klupi, da ih ne drmusate previše.

Zato mi je ova kombinacija veoma odgovarala na svim vrstama puteva. Na krivudavim planinskim putevima auto je veoma stabilan, zadnji deo pomaže da se karoserija ne naginje tokom prolazaka kroz krivine.
Na autoputu, iako je prtljažnik pun, karoserija ostaje paralelna sa podlogom, a auto ostaje stabilan pri visokim brzinama.

Sve komande veoma su nežne i lagane za upotrebu. Iako u principu više volim da vozim automobile sa automatskim menjačem, pre svega zbog komfora koji pružaju, kada je Renault u pitanju drugačijeg sam mišljenja.
Stekao sam utisak da način na koji se snaga odličnih 2.0 dCI motora isporučuje preko šestostepenog automatika jednostavno nije toliko ubedljiva i sirova kao kada vozite Lagunu sa klasičnim menjačem. Isto iskustvo sam imao i kada sam vozio modele Koleosa sa ručnim i sa automatskim menjačem.

Preticanja su naravno veoma jednostavna sa 175ks ispod haube. Kočnice su veoma jake a automobil ostaje upravljiv i pri iznenadnim manevrima kakve možete doživeti dok putujete Ibarskom magistralom.
Prema podacima iz kataloga o ubrzanjima od 0-100km/h, Laguni sa automatskim menjačem (2.0 dCI, 175ks) potrebno je skoro isto vremena kao i Laguni sa klasičnim menjačem, ali sa motorom snage 150ks. Laguna čiji motor razvija 180ks do stotke stiže za 1,3 sekunde brže od automatika.

I ovaj automatski menjač voli da prebacuje u viši stepen prenosa kada se krećete nizbrdo. U tim trenucima motor radi na malo preko 1000 obrtaja pa sam često koristio opciju ručne promene stepeni prenosa kako bih kazaljku obrtomera držao bar preko 1500 obrtaja (kočenje motorom).
Prošlo je četiri godine od kako se treća generacija Lagune pojavila na našem tržištu, a ja i dalje mislim da Renault pre svega treba da promeni ime ovom modelu.

Imamo automobil koji je veoma efikasan, bezbedan i koji se veoma dobro vozi. Motori su veoma snažni i ekonomični. Oprema koja je u ponudi zaista je velikodušna a cena je konkurentna. Kao opcija postoji i sistem upravljanja sa sva četiri točka. Prosto rečeno, auto nema blage veze sa prethodnom generacijom.
Ipak, imidž koji je Laguna stekla u kombinaciji sa neobičnim spoljnim izgledom, kupcima automobila u ovoj klasi još uvek predstavljaju jače argumente nego sve dobre strane ovog vozila.

Ne treba zaboraviti da na specifičnim tržištima, gde se pre svega gleda koliko dugačak auto može da se kupi za određeni novac, Renault nudi i svoje modele Fluence i Latitude koji ne pomažu prodaju Lagune.

Saznajte sve detalje oko paketa opreme.
Pogledajte sve tehničke karakteristike Lagune.
Upoznajte se sa kompletnim cenovnikom.

Pogledajte galeriju fotografija: Renault Laguna 2.0 dCI Bose

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: