Mitsubishi Colt 1.3 Invite

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2005.

16:10

Default images

Novi Colt se svojom veličinom nalazi negde na pola puta između niže klase (Punto, Polo) i kompakt (tzv. "Golf") klase, a opet svojom velikom visinom (155 cm) i izdašnom ponudom prostora u kabini koketira sa kategorijom minivenova, sa Opelovom Merivom i Renaultovim Modusom. Jednom rečju Colt je nešto između!

Iako prosečnom domaćem vozaču znak VW na prednjoj maski i nemačko poreklo automobila više znače od bilo kakvog glasa razuma, situacija se ipak polako menja. Naši su kupci još od Toyotinih i Mitsubishijevih modela kao što su Corolla, Lancer ili Colt iz ranih 90-tih, dobrano promenili mišljenje o automobilima koji dolaze sa Dalekog istoka. Opšte poznati bauk je skupo održavanje, ali tu ćemo odmah razvejati takve iluzije jer su se u međuvremenu cene dosta ujednačile unutar modela iste klase. Kod ovog "japanca" takva primedba sigurno ne stoji, a pored toga, iza Mitsubishija stoji trogodišnja garancija.

Originalnog dizajna – sportskog karaktera

Dizajn je kao i uvek teško komentarisati, ukusi se po pravilu veoma razlikuju, a nama se učinilo da ovaj automobil ima određenih sličnosti sa Mercedesom A klase u izvesnim dizajnerskim rešenjima.

Kada je u pitanju putnički prostor, tu je već moguće biti egzaktan i precizno izmeriti rastojanja od sedišta do volana i krova. Od prednjeg sedišta do krova ima tačno 103 cm, ili u prevodu kao u osetno većem Mitsubishiju Grandisu, ili za 3,5 cm više od nove BMW-ove jedinice. Dakle, Japanci su konačno shvatili da u Evropi ljudi nemaju metar i "žilet". Mada, možda misle da se takvi voze samo na zadnjoj klupi, jer je od zadnjeg sedišta do krova samo 93 cm. Košarkaška nacija poput naše, često ima decu od 185cm, pa eto nevolje!

Verzija koju smo vozili imala je motor zapremine 1.3litra i snage 95KS. Kada smo seli u vozilo i krenuli niz Ibarsku magistralu, prva reakcija je bila – pa nas niko nije obavestio da je ovo sportski automobil! Jednostavno, iako motor ima samo 1.3 l, te maksimalni obrtni moment od 125 Nm tek pri 4.000 o/min, i skokoviti izgled krive obrtnog momenta, na lagani dodir gasa ovaj auto jednostavno – poleće napred! Motor rado prima gas, ima izuzetno lep – pomalo rezak, sportski zvuk, i da budem iskren dok sam se koncentrisao na osluškivanje "metalnih" tonova, Colt je za čas "odleteo" na stotku, iako sam bio "nežan" na gasu.

Da biste do iste brzine stigli, nužno je promenite stepen prenosa, iako motor "muški" trpi one zaboravne, sve do 6.500 o/min kada počinje crveno polje na obrtomeru. Ručica menjača solidno leži u ruci, a treba pohvaliti njegove sportske, kratke hodove na kakve smo već navikli kod dobrih „japanaca“ ove klase. Usaglašenost prenosnih odnosa sa motorom je dobro pogođena, te peta brzina nije suviše duga, i ne oduzima mnogo živosti motoru.

Evropski novinari prilično strogo ocenjuju automobile koji nisu poreklom sa starog kontinenta a u slučaju Colta najčešće pominjana boljka je da je motor bučan. Meni se takvim nije učinio; doduše zvuk motora se čuje u kabini, ali merni instrumenti u proseku pokazuju buku od 73 dB pri brzini od 130 km/h, dakle isto kao kod VW Pola 1.4 16v.

Gradski samuraj

Beograd je danas, posle duge zime, prepun rupa, a Colt je, obuven u pneumatike 195/50 R 15 V, dakle prilično niskog preseka, odlično apsorbovao neravnine, "džombe", pa čak i manje rupe. Pri tome do putnika nije dopirala nikakva buka, a kokpit ni u jednom trenutku nije zaškripao. Posle kraće vožnje, upali smo u neizbežni špic, i otkrivam prvi minus – široki A stub. Naravno, imaju ga svi minivenovi kao i vozila koja dizajnom koketiraju sa tom kategorijom kao što je Colt, i to je nešto na šta se treba navići, pogotovo ako želite visok nivo komfora u maloj dužini (387 cm). Stvar spašavaju retrovizori koji su dovoljno veliki i pregledni. Pored toga, položaj vozača je izvanredan - sedi se prilično visoko, tako da je moguće pratiti u koloni i po nekoliko automobila ispred sebe. Dodatni veliki plus za bezbednost su odlične kočnice koje prosto ukopavaju, jedne od najboljih u vozilima slične klase. Pri tome je veoma važno što je ABS odlično podešen, naime aktivira se kasno, na samom limitu i dozvoljava vam da u oštrim zavojima kočite prilično oštro.

A kako se ponaša na auto putu?

Auto-putem smo vozili kako preko dana, tako i preko noći kako bi utvrdili efikasnost svetlosnog snopa, koja je – odmah ćemo reći – vrlo zadovoljavajuća. Što se tiče performansi na autoputu, imali smo nekoliko zanimljivih susreta sa balkanskim vozačkim mentalitetim na drumu. Često se dešavalo da automobili koje smo pretekli, zbog povređene sujete krenu da jure za Coltom, na nepristojno malom rastojanju. Kako nam dobra vozačka kultura nalaže, sklanjali smo se u desnu traku čim bi se ukazala prilika za tako nešto, vozeći i dalje nesmanjenom brzinom. Epilog – nova Renault Laguna nije mogla napred. To se za par sati vožnje auto-putem stalno ponavljalo. Jednom rečju ovaj Colt drsko ponižava veće i skuplje limuzine na putu, jer u četvrtom stepenu prenosa od 4.000 o/min naviše vuče odlučno, uz naravno sportski – rezak zvuk koji pruža pravo uživanje čak i zahtevnijem vozaču.

U gami motora koja pored ovog uključuje i 20KS slabiji model od 1.1l, naš glas ide za jači, pre svega zbog veće snage koja znači bolju pasivnu bezbednost. Ova razlika u snazi može značiti spas iz makazica u riskantnom preticanju a čitava glava nema vrednost. Ako pak u vožnji ne izlazite iz grada, jevtiniji model od 1.1l će sasvim zadovoljiti vaše potrebe, a njegova cena je znatno povoljnija (13.591E nasuprot 15.172, obe cene su za verzije sa kompletnom opremom).

Prosečna potrošnja nakon celodnevnog vozikanja po Beogradu i isterivanja inata na auto-putu sa limuzinama većim od Colta, do granica mogućnosti motora je iznela 7,5 l! To je malo više od onoga što fabrika obećava, ali dalje jako dobar podatak. Iskreno govoreći, verujemo da je sa ovim automobilom u gradu moguće proći sa prosečnom potrošnjom od 7 l goriva, iako je zvuk motora zaista poročan – jednostavno đavolski vas tera na pritiskanje papučice gasa.

A šta smeta kod Colta?

Volan je u gradu prilično lagan, na auto-putu preko 140 km/h je osetno čvršći, kakav treba da bude, ali jednostavno ne šalje dovoljno povratnih informacija šta se dešava pod točkovima, traži česte korekcije putanje i prilično zamara ako želite da brzinom od, na primer, 170 km/h pratite neko brzo vozilo. Inače, čini se da je ovaj automobil brži nego što fabrika obećava, jer se kazaljka brzinomera (na ravnoj deonici) zalepila na 190 km/h, što je uz uobičajenu grešku od oko 5 km/h, tačno 185 km/h! Pri čemu "srce" hoće, ali telo (ogibljenje) to teško prati, jednostavno karoserija neprijatno poskakuje na našem "ekstra kvalitetnom" auto-putu, tako da je vožnja ovom brzinom prilično samoubilačka. Drugim rečima, Colt nije namenjen za ovakve brzine ali ih, ako je potrebno, može dosta lako postići.

U mane treba pomenuti i mali prtljažnik od samo 220 l, u koji ne možete smestiti ni nekoliko gajbi piva. Doduše, zadnju klupu možete pomeriti napred za čitavih 15 cm, ali onda nema mesta za dva jača momka koji će iste gajbe nositi – dakle „nerešiv“ problem. Vožnja unazad je pomalo nepregledna, ali je Colt ipak prijatno male dužine, pa je lak za parkiranje. Nema bočne vazdušne jastuke, ne zove se Mercedes i parkiran izaziva pažnju samo ženske populacije. Šalu na stranu, za one koji su se već spemili da izreknu najveću istinu od svih domaćih automobilskih istina, da bez nemačkog auta nema pravog auta, samo da napomenem da ovaj automobil deli platformu sa Smartom, brendom u okviru moćne DaimlerChrysler grupacije. Da stvari budu još konfuznije, Colt se proizvodi u Evropi, u Holandiji, u postrojenjima Nedcar i to zajedno sa Mercedesovim čedom Smartom Forfourom, a delimični vlasnik Mitsubishija je gore pomenuta grupacija.

Kako se prilikom kupovine automobila sve češće pitaju i naše lepše polovine, evo šta kaže Ona?

Ona: Ovaj auto je strašno prostran i širok, zapravo mnogo širok. Udobniji je od Astre II, a čini mi se i da manje trpi rupčage. Ima lepu boju karoserije – metalik svetlo sivu, i užasno drečava crvena sedišta, ta boja bi mogla biti bolje odabrana.

Naša završna ocena je krajnje jednostavna: Colt je hi-tech proizvod, automobil za dvadeset i prvi vek! Svojim kvalitetom premašuje dosta vozila iz svoje klase koja su na glasu u Srbiji. Da li će biti pravi izbor i za vas, dosta zavisi i od njegovog cenovnog ranga u koji se smestila nezavidno oštra konkurencija kao što je Honda Jazz. Ipak, pre nego što se odlučite, primerak za probnu vožnju možete potražiti u "Velautu".

TEHNIČKI PODACI (za verziju 1.3 Invite)

DIMENZIJE I MASA

dužina 3.870 mm

širina 1.695 mm

visina 1.550 mm

zapremina prtljažnika 220/1070 litara

masa praznog vozila 1.075 kg

PNEUMATICI 195/50 R 15 V

MOTOR

redni četvorocilindrični

gorivo bezolovni benzin

zapremina 1.332ccm

maksimalna snaga 95 KS (pri 6.000 o/min)

obrtni moment 125 Nm (pri 4.000 o/min)

PERFORMANSE

ubrzanje 0 – 100 km/h za 11,1 sekundi

maksimalna brzina 180 km/h

POTROŠNJA

u gradu 7,4 l/100 km

na putu 4,8 l/100 km

prosečna 5,8 l/100 km

CENA
sa carinom i PDV-om 15.172

Piše: Aleksandar Todorović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: