Automobili

Nedelja, 18.06.2023.

09:30

Bugatti Bolide prvi put u javnosti FOTO

Uoči proslave 100. rođendana čuvene trke, nastupio je i Bugati.

Izvor: B92

Bugatti Bolide prvi put u javnosti FOTO
Foto: Bugatti

Tačnije, vratio se na 24 sata Le Mana, ali za razliku od prve trke pre 100 godina, kada je bio jedan od prvih učesnika, sada je dobio čast da obeleži početak manifestacije povodom obeležavanja godišnjice trke. . Bugati nije učestvovao u istorijskoj trci, ali je zato organizovana premijera modela Bolide, odnosno njegovo prvo javno pojavljivanje.

Bugati je tako iskoristio proslavu rođendana jedne od najpoznatijih trka da promoviše svoj najekstremniji automobil u svojoj 114-godišnjoj istoriji. To je automobil koji je dozvoljen samo na stazi, a prvi put se pojavio na kultnom Circuit de la Sarthe, gde se održava trka 24 sata Le Mana.

Pogađate, za volanom je Endi Volas, penzionisani trkač i zvanični Bugati test vozač godinama. Jedan je od retkih koji je osvojio 24 sata Le Mana (1988), ali i 24 sata Dejtone i 12 sati Sebringa.

"Bolide izgleda i oseća se u svakom pogledu kao pravi trkački automobil sa zaista izvanrednim mogućnostima visokih performansi", rekao je Volas. "Činjenica da pri najvećoj brzini generiše potisnu silu od otprilike dvostruko veće od sopstvene težine, dajući automobilu veoma visok nivo prianjanja i stabilnosti u brzim krivinama, sama po sebi je neverovatno impresivna.

Podsećanja radi, Bolide pokreće 8.0 V16 motor od 1600 KS sa četiri turbine i ima Brembo kočnice sa tehnologijom Formule 1.

Recimo i kako je Bugati na stazu Le Mana doveo EB110S sa kojim se takmičio 1994. godine, a pratio ga je legendarni Tipe 50S, koji su u njegovo vreme, tridesetih godina prošlog veka, vozili Luis Širon i Albert Divo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: