Aktuelno 12

28.05.2024.

11:12

"Hot hatch" se vraća kući: Stiže Lancia Ypsilon HF FOTO

Dok su svi prethodni automobili sa oznakom HF imali motor sa unutrašnjim sagorevanjem, novi Ypsilon HF je čisto električni.

Izvor: B92

"Hot hatch" se vraća kući: Stiže Lancia Ypsilon HF FOTO
Lancia

Podeli:

Kada su se FCA i PSA spojili pre nekoliko godina, Stellantis je obećao da će zadržati sve brendove u svom ogromnom asortimanu, uključujući i problematičnu marku Lancia.

Lancia je preživela i konačno ima svež automobil, Ypsilon najnovije generacije. 

Lancia

Četvrta generacija popularnog gradskog automobila sada dobija i sportski tretman. Da, HF se zvanično vratio. "Uspavana" italijanska kompanija preikazala je Ypsilon HF, zajedno sa reli derivatom.

Dok su svi prethodni automobili sa oznakom HF imali motor sa unutrašnjim sagorevanjem, novi Ypsilon HF je čisto električni.

Ima 240 konjskih snaga i prednji pogon, pa se stoga podudara sa modeima Abarth 600e i Alfa Romeo Junior Veloce.

To nije slučajno jer sva tri automobila dele zajedničku modularnu mehaničku osnovu (CMF) koju koristi i više drugih Stellantis proizvoda, uključujući i Jeep Avenger.

Lancia

Električni motor crpi energiju iz baterije od 54 kWh, takođe nasleđene od modela Alfa Romeo i Abarth.

Lancia Ypsilon HF ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,8 sekundi. Pored unapređenog električnog motora, auto ima širi trag točkova i spušteno ogibljenje.

Iako je u ponedeljak zvanično otkriven, novi hot hatch neće biti u prodaji u Evropi do maja 2025. Lancia kaže da će svi budući modeli imati HF verziju, uključujući buduće automobile Gamma i Delta koji će stići kasnije ove decenije.

Lancia

Logotip "malog slona" prvi put je korišćen 1960. godine kada su vlasnici formirali klub rezervisan samo za ljude koji su imali najmanje šest automobila.

HF Lancia Racing Team je nastao 1963. godine, ali je tek 1966. prvi automobil dobio legendarni logo – Fulvia Coupe HF.

Reli ikone kao što su Stratos HF i Delta HF Integrale Evolution dobile su "malog slona" tokom dana slave italijanskog brenda.

Legenda kaže da je dizajn logotipa još 1953. kao amajliju izabrao Đani, sin osnivača kompanije Vinčenca Lanče i izvršni direktor proizvođača automobila između 1949. i 1955. godine.

Kada je reč o reli verziji, modelu Ypsilon HF se pridružuje Ypsilon Rally 4 HF. Za razliku od električnog drumskog automobila, trkačka varijanta koristi benzinski motor sa turbo punjenjem.

To je trocilindarski 1.2-litarski agregat sa 212 KS. Kao što ime trkačkog automobila sugeriše, on je razvijen da bude u skladu sa FIA propisima Grupe 4.

Lancia

Označavajući povratak brenda Lancia na reli trke nakon duge pauze, Ypsilon Rally 4 HF takođe ima pogon na prednje točkove.

Za prenos snage se koristi petostepeni menjač uparen sa mehaničkim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem.

Ne izgleda mnogo drugačije od automobila koji je legalan za ulicu, jer propisi nalažu da se u velikoj meri zasniva na produkcijskom vozilu.

Grupa Rally 4 je stvorena 2019. godine i izvedena je iz R2 klase automobila Grupe R.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: