Svet 2

28.05.2024.

15:23

Izrael ne bira sredstva: Bivši šef Mosada "pretio" bivšoj glavnoj tužiteljki MKS

Bivši šef Mosada Josi Koen navodno je umešan u "pretnje i zastrašivanja" u pokušaju da zaustavi glavnu tužiteljku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensudu da pokrene istragu o ratnim zločinima Izraela, objavio je danas britanski Gardijan.

Izvor: Tanjug

Izrael ne bira sredstva: Bivši šef Mosada "pretio" bivšoj glavnoj tužiteljki MKS
Profimedia

Podeli:

Citirajući neimenovane zvaničnike MKS i Izraela, u londonski list navodi da je Koen, koji je bio na čelu Mosada od 2016. do 2021. godine imao česte i "preteće" razgovore sa Bensudom, u periodu između 2017. i 2021. godine, koji bi se mogle nazvati "uhođenjem" i tokom kojih je pokušao da je ubedi da ne istražuje Izrael.

Tri neimenovana izraelska izvora upoznata sa pitanjem rekla su za Gardijan da je Koen, navodno, dobio odobrenje sa "visokog nivoa" da deluje kao "nezvanični glasnik" premijera Benjamina Netanijahua i da je cilj bio da se kompromituje Bensuda ili da je natera da se ispune zahtevi Izraela.

Gardijan navodi da su optužbe deo istrage koju će taj list objaviti zajedno sa izraelsko-palestinskim časopisom "+972 Magazin" i medijem na jevrejskom jeziku "Lokal kol", "koja će otkriti koliko je izraelskih obaveštajnih agencija vodilo tajni rat protiv MKS skoro deset godina".

U izveštaju se navodi su se Koen i Bensuda prvi put sastali 2017. godine na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Prilikom sledećeg sastanka 2018. godine, dodaje se u izveštaju, Koen se navodno udružio sa tadašnjim predsednikom DR Kongo Džozefom Kabilom da "zaskoči" Bensudu u hotelskoj sobi u Njujorku.

Prema izveštajima, Bensuda je trebalo da se sretne sa Kabilom, ali se iznenada našla oči u oči sa Koenom, pošto je njegom osoblju prethodno rečeno da napusti sobu, zbog čega je ona bila "uznemirena".

Tri neimenovana izvora rekla su za Gardijan da je, nakon tog "susreta iznenađenja", Koen nekoliko puta zvao Bensudu telefonom i tražio sastanke sa njom, pitajući je "da li si zaboravila koji je moj posao?".

Izvori kažu da se Koen prvobitno igrao "dobrog policajca", pokušavajući da izgradi odnos sa Bensudom, ali je na kraju pribegao "pretnjama i manipulacijom", kada mu prvi pokušaj nije uspeo.

Dodali su da, nakon što je Bensuda objavila 2019. godine da je spremna da pokrene istragu protiv Izraela, da su ona i Koen imali tri sastanka, dok nije napustila funkciju 2021. godine.

Koen je, navodno, inicirao sva tri sastanka, a u dva od ta tri je nateralo Bensudu da poveruje da se preti njoj i njenoj porodici, nakon što joj je šef Mosada pokazao fotografije supruga i rekao da bi istraga bila štetna po njenu karijeru.

Nepoznat broj neimenovanih zvaničnika MKS kažu da im je rečeno da je Koen poručio Bensudi da bi trebalo da pomogne Mosadu i da mu dozvoli da se "brine o njoj".

"Ne želiš da ulaziš u stvari koje bi kompromitovale tvoju bezbednost ili sigurnost tvoje porodice", navodno je rekao Koen.

U izveštaju se dalje navodi da je Izrael pokrenuo kampanju protiv Bensude, koja je, navodno, koordinisana sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom, koji joj je uveo zabranu viza i sankcije.

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden je ukinuo kaznene mere prema Bensudi, kada je došao na vlast u januaru 2021. godine.

Odgovarajući na zahtev za komentar, iz kancelarije izraelskog premijera su za Gardijan rekli da su poslata pitanja "prepuna lažnih i nepotvrđenih optužbi usmerenih da se našteti državi Izrael".

U objavi istraživačkih novinara se ističe da Koen nije odgovorio na zahtev za komentar, a da je Bensuda takođe odbila da komentariše.

Bensuda je u decembru 2019. godine rekla da njena kancelarija ima osnova da porekne istragu o izraelskim akcijama na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, kao i Istočnom Jerusalimu, ali da je tražila presudu suda da li MKS ima jurisdikciju za te slučajeve.

U izveštaju koji je tada objavljen, optužila je Izrael za najmanje tri neprimerena napada, namerno ubijanje i ranjavanje civila i namerno napadanje osoblja Crvenog krsta i institucija tokom operacije "Zaštitna ivica" u Gazi 2014. godine.

U istom izveštaju, optužila je palestinski Hamas i još neke militantne organizacije za niz dela, uključujući i namerno napadanje izraelskih državljana, korišćenje palestinskih civila kao ljudski štit i mučenje i nehuman tretman.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: