Odakle u Srbiju stiže najviše polovnjaka? Ne, odgovor nije Nemačka

Postoje brojna inostrana tržišta sa kojih se polovni automobili uvoze u Srbiju, a danas ćemo saznati kojih pet su najzastupljeniji.

Podeli
Foto: Hadrian/Shutterstock
Foto: Hadrian/Shutterstock

Prema podacima sajta Polovni automobili, u našoj zemlji je u prvoj polovini 2021. prodato oko 78 hiljada polovnjaka, a većina ovih vozila uvezena je iz neke od evropskih zemalja.

Zahvaljujući platformi carVertical, koja se, između ostalog, bavi i statistikom ovog aspekta trgovine, potencijani kupci imaju pristup obimnim podacima koji mogu biti korisni prilikom nabavke polovnog vozila.

Statistički podaci sa ove platforme, dobijeni na osnovu svih vozila koja su prošla kroz njihovu datoteku u protekle dve godine, pokazuju da najviše polovnjaka u Srbiju stiže iz Francuske. Iz ove zemlje uvezeno je 26,9% ovih polovnih vozila.

Odmah iza Francuske je Nemačka, sa udelom od 25,5% u ukupnom uvozu polovnjaka u Srbiju.

Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock

Kao što se može videti, Francuska i Nemačka, prema ovom istraživanju čine više od polovine ukupnog uvoza polovnih automobila. S obzirom na velike auto-kompanije koje dolaze upravo iz navedenih država, dobre puteve i vozila koja u Srbiju stižu u pristojnom stanju, ovi brojevi i ne čude.

Na trećem mestu je Italija koja uvozu polovnjaka doprinosi sa 10,4%. Skoro isto toliko ima Rumunija (9%), koja zauzima jaku četvrtu poziciju, zahvaljujući vozilima marke Dacia, navodi se u istraživanju.

Na petom mestu je Belgija (7,4%) koja, zahvaljujući dobroj infrastrukturi i putevima, takođe nudi mogućnost kupovine dobro očuvanog polovnog vozila.

Proširenu listu od 10 zemalja sa najvećim uvozom vozila u Srbiju, kao i kompletno istraživanje možete pronaći ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu