Opala im prodaja za 75%, kakva je sudbina ovog auto-brenda?

Prošla godina bila je veoma teška za auto-industriju u Evropi, ali je jedan proizvođač zabeležio drastično veći pad od ostalih.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Automobilska industrija u Evropi u 2020. prošla je kroz težak period. U godini koju je obeležila pandemija, neki proizvođači su se bolje snašli, drugi lošije.

Tako je, recimo, Porsche zabeležio pad od samo 7,6%, što se može smatrati uspehom, a mnogi brendovi, kao što su Toyota, Volvo, Škoda, Hyundai, Mercedes, BMW i Audi, uspeli su da pad ograniče na manje od 20 odsto.

Sa druge strane, imamo i automobilske marke koje su lošije prošle u 2020. na evropskom tržištu. Među njima su, na primer, Ford, Dacia, Honda, Alfa Romeo, Opel, Mazda...

Svi ovi proizvođači su u "minusu" od preko 30%.

Ipak, jedan brend se izdvaja po slabijim rezultatima prodaje, koji se ne mogu pripisati samo pandemiji, a u pitanju je Smart. Pad prodaje ove marke u Evropi u 2020. iznosio je čak 75,8%.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Međutim, treba imati u vidu da je u slučaju Smarta nekoliko faktora uticalo na ovaj rezultat.

Prvo, "lokdaun". Drugo, proizvođač je iz svoje ponude izbacio verzije opremljene motorima sa unutrašnjim sagorevanjm i prodaje samo električne verzije modela ForTwo i ForFour, koje su skuplje od onih sa konvencionalnim pogonskim sistemima.

A sve je to opet povezano i sa rastom cena automobila, što rezultira manjim brojem registracija.

Generalno, u Evropi postoji sve manje interesovanje za male gradske automobile (upravo zbog cene), pa kada se sve ovo uzme u obzir, otuda i drastičan pad prodaje Smarta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu