Komšijama i ove godine izdašne subvencije za kupovinu električnih automobila, a kako je kod nas

Dok su u Srbiji subvencije za električne automobile uvedene tek početkom 2020, susedna Hrvatska već godinama podstiče kupovinu vozila na struju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

14:00

Komšijama i ove godine izdašne subvencije za kupovinu električnih automobila, a kako je kod nas
Foto: Nissan promo - ilustracija

Hrvatski sabor je pre svog raspuštanja odobrio finansijska sredstva Fondu za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, pa će zainteresovani kupci električnih automobila i ove godine moći da računaju na državne subvencije, piše Večernji list.

Finansijski podsticaj za nabavku automobila na struju do sada je iznosio 80.000 kuna po vozilu (oko 10.500 evra), a očekuje se da će ove godine biti nešto niži i da će iznositi 70.000 kuna (oko 9.200 evra).

Poređanja radi, subvencije za kupovinu automobila na električni pogon u Srbiji iznose 5.000 evra, za čisto električna putnička vozila.

Hvatanje priključka za Evropom

I dok Hrvati već godinama mogu da kupuju vozila na struju uz izdašne državne podsticaje, u našoj zemlji je to moguće tek od ove 2020.

Naime, Vlada Srbije je početkom marta usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila sa hibridnim pogonom.

Ukupna podsticajna sredstva opredeljena za subvencionisanje kupovine u Srbiji će ove godine iznositi do 120 miliona dinara.
Foto: Toyota promo - ilustracija
Pored čisto električnih automobila, podsticaji su predviđeni i za druga elektrifikovana vozila.

Za električne motocikle subvencija iznosi 500 evra.

Za putnička vozila sa do devet mesta i laka teretna koja imaju takozvani "plug-in" hibridni pogon (kod kojih se baterije osim radom benzinskog/dizel motora mogu puniti i na strujnoj utičnici/elektropunjaču) kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator el. energije) subvencija je 3.500 evra.

Kupovina vozila sa "običnim" hibridnim pogonom (baterije se ne mogu puniti na strujnom priključku/elektropunjaču), koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu, podstiče se sa 2.500 evra.

Da li će ove državne subvencije uticati na vas da razmotrite kupovinu električnog ili hibridnog automobila?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: