FCA ulaže 700 miliona evra u novi električni FIAT 500

To je do sada najveća inesticija ove kompanije u automobile na struju.

Podeli
Foto: FCA promo
Foto: FCA promo

U godini u kojoj obeležava 80 godina od otvaranja, FIAT-ova fabrika Mirafiori u Torinu sprema se za proizvodnju potpuno novog električnog modela. U ovom postrojenju biće instalirana nova proizvodna linija kapaciteta 80.000 vozila godišnje, a na njoj će se izrađivati novi FIAT 500 na struju.

Italijanski proizvođač navodi da je predviđeno da se kapacitet u budućnosti dodatno proširi, ukoliko se za tim ukaže potreba. Inače, novi električni FIAT 500, za razliku od ne baš uspešnog prethodnika 500e koji se prodavao samo u SAD, biće prvi model na struju ovog brenda koji će se naći i na evropskom tržištu.

Foto: FCA promo
Foto: FCA promo

Italijanski proizvođač saopštio je i da će novi model početi da se sklapa u drugom tromesečju 2020. godine, a u proizvodni proces biće uključeno oko 1.200 radnika FIAT-a.

Novi električni 500 verovatno neće biti jedini model na struju koji će se praviti u pogonu Mirafiori. Ovaj automobil je samo deo investicionog plana kompanije FCA za period 2019-2021.

Naime, u planu su ukupne investicije u visini od čak 5 milijardi evra, kako bi se obnovila proizvodna gama lanisranjem 13 novih ili redizajniranih modela.

Koncept FIAT Centoventi koji je predstavljen na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi (Foto: FCA promo)
Koncept FIAT Centoventi koji je predstavljen na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi (Foto: FCA promo)

Osim toga, FCA planira da kupcima ponudi i 12 elektrifikovanih verzija (hibrida i plug-in hibrida) postojećih vozila.

FIAT će u produkcijski model 500 na struju uvrdtiti i neka tehnološka rešenja primenjena na električnom konceptu Centoventi koji je predstavljen na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi.

strana 1 od 67 idi na stranu