Naslednik Aventadora biće hipersportski hibrid?

U odnosu na druge velike proizvođače superautomobila, Lamborghini je u zaostatku kada je reč o elektrifikaciji. Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

10:28

Naslednik Aventadora biće hipersportski hibrid?
Lamborghini Aventador S iz 2017. (ilustracija)

I dok su najveći rivali, poput Ferrarija, McLarena i Porschea još pre nekoliko godina izbacili na tržište hipersportske modele sa hibridnim pogonom, Lamborghini tek treba da lansira svoj prvi automobil koji će imati elektromotor.

Iako je dugo odolevao elektrifikaciji, proizvođač iz Sant' Agate mogao bi uskoro da popusti, a prava prilika za to biće razvoj naslednika modela Aventador, piše Motor Authority.

O tome je na sajmu automobila u Detroitu govorio direktor Lamborghinijevog istraživačko-razvojnog odeljenja, Mauricio Ređiani.

"Kada na dnevni red dođe novi Aventador, moraćemo da odlučimo na koji način ćemo uvesti električni pogon u Lamborghinijeve automobile", kaže Ređiani.

Njega najviše brine dodatna masa koju donosi neminovna elektrifikacija, u vidu pogonskih baterija.

Smanjenje težina sigurno će biti jedan od izazova sa kojima će morati da se suoče inženjeri Lamborghinija, s obzirom da aktuelni Aventador već ima masu od oko 1.800 kg. To je više čak i od elektrifikovanih hipersportskih modela Ferrarija i McLarena, koji pored standrandog benzinskog motora imaju i elektromotor i pogonske baterije.

Ako se zna da je Lamborghini već iskoristio najjači adut kada je reč o smanjenju mase, a to je upotreba materijala od ugljeničnih vlakana, jasno je da će u toj kompaniji morati da pronađu nove načine da masu vozila održe u razumnim okvirima nakon uvođenja hibridnog pogona.

Iako su najveći fanovi ovog brenda zabrinuti da bi Lamborghinijev top model u budućnosti mogao da ostane bez prepoznatljivog V12 motora, koji je i zaštitni znak Aventadora, Ređiani tvrdi da do toga neće doći.

S obzirom da aktuelni V12 agregat razvija 740 ks, očekuje se da bi naslednik Aventadora mogao da bude hiperautomobil koji uz pomoć elektromotora proizvodi čak 1.000 konjskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: