VW i Renault dizelaši na udaru u Francuskoj?

Francuska razmatra zabranu prodaje određenih dizel modela dva velika evropska proizvođača, najavile su vlasti te zemlje.

Podeli
Foto: B92 arhiva
Foto: B92 arhiva

Nakon dizel skandala koji je pogodio VW i priznanja kompanije Renault da je takođe koristila uređaj za lažiranje podataka o izduvnim gasovima na testovima pojedinih dizelaša, francuska ministarka za zaštitu životne sredine, Segolen Rojal, izjavila je da postoji mogućnost zabrane dalje prodaje spornih modela ova dva proizvođača u toj zemlji.

"Zatražićemo od istražnih organa koji se bave prevarama potrošača i tužilaca koji vode istragu da nas informišu da li postoji osnova da se povuku dozvole za prodaju pojedinih modela sa dizel motorima", rekla je ministarka u Strazburu.

Ranije ove godine, Renault je priznao da je koristio specijalan uređaj kako bi prikrio stvarne nivoe azotnih oksida koje u atmosferu izbacuju određeni modeli sa dizel motorom. Ipak, francuski proizvođač tvrdi da je upotreba tog uređaja u skladu sa važećim evropskim zakonima i da je dozvoljeno koristi ih u cilju zaštite komponenti motora.

Istraga je u toku, a Segolen Royal je najavila da će preliminarni rezultati biti poznati u decembru.

Vesti

Nova Honda na vodonik stigla u Evropu

Honda Clarity FCV, koja je na japanskom tržištu dostupna od marta 2016, stigla je u dva evropska grada - London i Kopenhagen. U početku, automobil se neće naći u slobodnoj prodaji, već će biti deo promotivnih aktivnost koje će prethoditi komercijalizaciji ove vrste vozila.

Vesti sreda 30.11. 15:01 Komentara: 28

Počela proizvodnja nove Mazde CX-5

Druga generacija modela CX-5 imala je svetsku premijeru polovinom novembra, na sajmu automobila u Los Anđelesu, a dve nedelje kasnije u Hirošimi je zvanično počela proizvodnja ovog vozila.

Vesti utorak 29.11. 11:30 Komentara: 17

"Zlatni volan" za Jaguar XF

Jaguar je početkom novembra u Berlinu, osvojio prestižnu nagradu u automobilizmu “Zlatni volan 2016”, koju tradicionalno, od 1976. godine, dodeljuje nemački nedeljnik Bild am Sonntag.

Vesti ponedeljak 28.11. 13:25 Komentara: 5
strana 1 od 36 idi na stranu