VW i Renault dizelaši na udaru u Francuskoj?

Francuska razmatra zabranu prodaje određenih dizel modela dva velika evropska proizvođača, najavile su vlasti te zemlje.

Podeli
Foto: B92 arhiva
Foto: B92 arhiva

Nakon dizel skandala koji je pogodio VW i priznanja kompanije Renault da je takođe koristila uređaj za lažiranje podataka o izduvnim gasovima na testovima pojedinih dizelaša, francuska ministarka za zaštitu životne sredine, Segolen Rojal, izjavila je da postoji mogućnost zabrane dalje prodaje spornih modela ova dva proizvođača u toj zemlji.

"Zatražićemo od istražnih organa koji se bave prevarama potrošača i tužilaca koji vode istragu da nas informišu da li postoji osnova da se povuku dozvole za prodaju pojedinih modela sa dizel motorima", rekla je ministarka u Strazburu.

Ranije ove godine, Renault je priznao da je koristio specijalan uređaj kako bi prikrio stvarne nivoe azotnih oksida koje u atmosferu izbacuju određeni modeli sa dizel motorom. Ipak, francuski proizvođač tvrdi da je upotreba tog uređaja u skladu sa važećim evropskim zakonima i da je dozvoljeno koristi ih u cilju zaštite komponenti motora.

Istraga je u toku, a Segolen Royal je najavila da će preliminarni rezultati biti poznati u decembru.

strana 1 od 36 idi na stranu