Otkriven novi Volvo S60

Uoči zvanične premijere u Ženevi, Volvo je objavio zvanične fotografije modela S60, kao i detalje o motorima koji će pokretati najveću uzdanicu kompanije u poslednjih nekoliko decenija.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

13:52

Default images

Šveđani ne skrivaju svoje namere – žele da novi S60 postane najprodavaniji automobil u klasi. Pokriće svakako postoji u njegovom uspešnom prethodniku, prodatom u više od million primeraka tokom svog proizvodnog veka.

Značajnu ulogu odigraće dizajn, koji je vidno drugačiji od dosadašnjih konzervativnih rešenja Volvoa, ali je zadržao švedsku prepoznatljivost, uz naglašenu dozu dinamike. Mnogo truda uloženo je u razvoj šasije i sistem amortizera, što će i u praksi rezultirati vrlo dinamičnim voznim osobinama, a kao osnova, korišćena je produžena platforma Mondea, na kojoj su izvršene modifikacije.

U ponudi će se naći dve varijante šasije, Dynamic i Comfort, a razlikovaće se po sistemima amortizera. Dynamic će biti standardna oprema na evropskom tržištu, dok će Comfort biti opcionalan.
Unapređen je i upravljački sistem, koji je direktniji i brži nego na starom S60 što će dodatno podići užitak pri vožnji.

U početku, ponudu motora činiće dva benzinca: 3-litarski redni šestocilindrični potpomognut kompresorom razvija 304 KS, dok će 2-litarski četvorocilindraš isporučivati 203 KS. Dva su i dizelaša – motori sa pet cilindara razvijaju 163, odnosno 205 KS.

Naknadno će ponudu upotpuniti još četiri četvorocilindarska motora, uključujući i 2-litarskog benzinca snage 240 KS i slabijeg 1,6-litarskog sa 180 KS. Svi modeli biće dostupni i sa pogonom na svim točkovima.
Uz nadaleko poznatu aktivnu i pasivnu sigurnost švedskih vozila, S60 biće opremljen sistemom za sprečavanje naleta na pešaka (Pedestrian Detection), kao i sistemom za sprečavanje sudara, kada automobil počne da koči sam.

Svi detalji o novom Volvou biće poznati nakon službene premijere u Ženevi početkom idućeg meseca, a vreme će pokazati koliki će deo kolača S60 oduzeti konkurenciji.

Izvor: Autoklub.hr

Pogledajte više fotografija ovog modela u našoj Galeriji

Saznajte više o našim utiscima nakon test vožnje modela S60 Sport

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: